A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Szamoa a világ első karbonsemleges bankjegyével az ifjúság és a sport kultuszát hirdeti

Publikálva – 2020.07.22. Olvasási idő – 7 perc
0

Nem a fogyasztás, vagy a technológia istenítése a világ első karbonsemleges bankjegyének célja, hanem az értékek bemutatása. Szamoa a térség mini olimpiájára időzítve forgalomba hozott egy bankjegyet, ami a pénzgyártásban mérföldkőnek tekinthető.

Szamoa egy kis szigetcsoport a Csendes-óceánban, félúton Új-Zéland és Hawaii között. Az elmúlt évszázadok birodalmi terjeszkedéseinek következtében a nyugati része a németek, a többi amerikai fennhatóság alá került, majd az előbbi, Nyugat-Szamoa néven új-zélandi felségterület lett egészen 1962-ig, amikor a közel kétszázezer lakosú ország a térségben elsőként függetlenné vált. 1997-ben Nyugat-Szamoa megváltoztatta a nevét, ma már csak simán Szamoa, ami nem nyerte el a szomszédos Amerikai Szamoa rokonszenvét.

Egészség, éberség

A szamoaiak azonban barátságos, de határozott népek saját nyelvvel és kultúrával. A történelemben eddig kizárólag valamilyen járvány, vagy az elnyomó idegen hatalmak őket hátrányosan érintő döntései miatt jöttek ki a béketűrésből. Nemrég például azzal kerültek be a hírekbe, hogy az oltásellenes kampányoknak köszönhetően a világon újra megjelenő kanyarójárvány náluk is felütötte a fejét, de ettől eltekintve a szamoaiak a béke és a kedvesség megtestesítői. A vulkanikus kőzetre épült ország rendkívül gazdag növényvilággal rendelkezik, romantikus, színes falvai nem véletlenül kedvelt célpontja a turisták tömegeinek.

Az alig háromezer négyzetkilométernyi Szamoa számára 2019 fontos év volt, mivel itt rendezték a XVI. Csendes-óceáni Játékokat, harmadjára a játékok történetében. Az esemény tiszteletére új, limitált kiadású 10 talás (tālā) pénzjegyet hoztak forgalomba. A bankjegy ennek a sporteseménynek állít emléket, és ahogy Loau Keneti Sio, korábbi rögbijátékos, jelenleg oktatási, sport és kulturális miniszter fogalmazott, segít Szamoa jó hírét vinni a világban.

WSM-10-Front.png

A klímaváltozás ellen pénzzel

Ebből a 10 talás bankjegyből egymillió darab készült, és ez lett a világ első karbonsemleges bankjegye, aminek tervezésekor pontosan kiszámították a készítés során keletkező szén-dioxid hatását, és ezt egy modern, indonéziai villamosenergia-projekttel ellensúlyozták.

A gyártás során tehát a környezetvédelmet tartották szem előtt, a bankjegy rajzolata, az üzenet pedig a fiatalság, a sport és az egészség kultuszát élteti úgy, hogy Szamoa ifjúságának és szigetcsoport sporthagyományának állít emléket.

A bankjegy a szamoaiak által a legfontosabbnak tartott értékeket jeleníti meg. Az előoldal klasszikus, horizontális kékes rajzolatú, és Szamoa büszkeségei láthatók rajta, akik az ország legnépszerűbb sportágait űzik: kenusok, súlyemelők és rögbisek.

szamoa.jpg

A gyerekek a jövő

Hangsúlyos eleme a bankjegynek a Csendes-óceáni Játékok logója is, egy fáklyát szimbolizáló dobogó, aminek lángjaiból a magasba nyújtózkodó sportolók elnagyolt képe rajzolódik ki. A játékok emblémáját átlátszó felületre nyomtatták, ami megnehezíti a hamisítást.

A bankjegy vertikálisan nyomott hátoldalát a fiatal nemzedéknek szentelték. Gyerekeket ábrázol, akik együtt indulnak kenuval horgászni, továbbá egy kisfiút, aki egy botot - akár egy súlyemelő a rudat - a vállán egyensúlyozva kókuszt cipel, illetve a tengerparton kókuszdióval rögbit játszó gyerekeket. A bankjegy az ábrázolt fiatalok mindennapjait és álmaik megvalósításának történetét meséli el, mondta a bankjegyről Maiava Ainuu-Enari, a Szamoai Központi Bank elnöke.

WSM-10-Back.png

Mérföldkő

Sili Epa Tuioti pénzügyminiszter mérföldkőnek nevezte az új bankjegyet, ami az egész nemzetnek utat mutat. A pénzhamisítás ellen a már említett átlátszó, dombornyomott részen kívül más megoldásokat is alkalmaztak a bankjegyen, például ha a fény felé fordítjuk, zöldes színben egy 10-es jelenik meg.

Az új pénz mellett forgalomban maradt a korábbi, szintén polimerből készült 10 talás bankjegy, amin egy rögbibajnok csapat látható az előoldalon, a hátoldalon pedig gyerekek csoportja.

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.07.22.
Szamoa a világ első karbonsemleges bankjegyével az ifjúság és a sport kultuszát hirdeti
0