A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

A bankjegy, ami miatt bírósághoz fordultak Kenyában

Publikálva – 2020.10.13. Olvasási idő – 4 perc
0

Kenya Kelet-Afrika egyik legstabilabb országa. 2019-ben új bankjegyeket hoztak forgalomba, amik fontos témákat jelenítenek meg. Az új shillingnek már az új alkotmány szabályai szerint kellett volna megjelennie. Vajon sikerült?

Volt idő, amikor Kenyában és Magyarországon is ugyanolyan pénz volt forgalomban. A Mária Terézia tallér arab kereskedők révén került a kelet-afrikai országba a 18. században, és lett az ország első ismert fizető valutája a 19. század első harmadáig. A térségben azóta is van közvetítő valuta, de az már a kenyai pénz.

Kelet-Afrika nemcsak a rabszolgakereskedelemnek, hanem a keleti, távol-keleti kereskedelemnek is az egyik fontos bázisa volt. Elsőként az Indiai-óceánon közlekedő portugál kereskedelmi és hadihajók kötöttek ki, majd építettek ki erődöket, eközben a szárazföldön arab kereskedők járták a síkságot. Kenya a 19. században a brit gyarmatbirodalom része lett.

kenyai kolonizáció.jpg

Angol katonatiszt Kenyában

A függetlenséget ünneplik

Az első szabad választásokat 1957-ben tartották, amit a brit ellenes szövetség élén Jomo Kenyatta nyert meg. Az ország hivatalosan 1963-ban szabadult meg a gyarmati sorstól, és független állammá vált. Szerencsés földrajzi helyzetének köszönhetően az ország ezután nem fulladt káoszba.

A köznyelvben csak Bobként emlegetett kenyai schillinget 1966-ban vezették be az országban, és lett mára az egyik legstabilabb kelet-afrikai fizetőeszköz. Ennek köszönhetően néhány szomszédos országban is forgalomban van, mint például Szomáliában és Szudánban. A kenyai shilling váltópénze a cent.

Jomo Kenyatta beiktatása 1964.jpg

Jommo Kenyatta, a független Kenya elnökeként leteszi az esküt 1964-ben

Wikipedia

Zöld energia, közszolgáltatás, biodiverzitás

Az azóta forgalomba hozott kenyai bankjegyek főként az ország függetlenségének és az első miniszterelnöknek, Jomo Kenyattának állítottak emléket. 2010-ben azonban megváltoztak a szabályok, és hogy a személyi kultusznak még a látszatát is elkerüljék, megtiltották, hogy a bankjegyekre valakinek az arcképét nyomtassák.

Az új shilling bevezetését majdnem tíz évig húzták, végül 2019-ben hozták forgalomba az új sorozatot, amelyből az 500 shillinges méltónak bizonyult arra, hogy a Nemzetközi Bankjegy Szövetség exkluzív versenyén jelölést kapjon.

A bankjegysorozat a modern Kenyát mutatja meg a világnak. A tematika a különböző címleteknél más és más: zöld energia, közszolgáltatások, vagy éppen a mezőgazdaság. Az 500-as a turizmusról és Kenya gazdag élővilágáról szól.

kenya 500 schilling front.png

A béke országa

A moha zöld és szürke árnyalatú 500-as hátoldalán zsiráfok, elefántok, pálmafák szerepelnek a háttérben, a világhírű Masai Mara nemzeti parkot dicsőítve, a főalak pedig egy hím oroszlán, Szimba.

Ahogy minden új kenyai bankjegyen, úgy az 500-ason is visszatérő elem a békegalamb, ami a bankjegy szélén és a biztonsági csíkon is feltűnik.

A kenyai bankjegyeken szuahéli nyelven és angolul is feltüntetik az értéket, illetve a jegybank nevét. A szuahéli egy kevert nyelv, bantu, sok arab, perzsa és dél-kelet ázsiai jövevényszóval, így a kereskedők közvetítő nyelvévé vált.

kenya 500 schilling Back.png

A per

A bankjegy előoldalán a nairobi Nemzetközi Kongresszusi Központ – a budapesti körszállóra emlékeztető – épülete látható, az előtérben pedig arányaiban felnagyítva Jomo Kenyatta szobra látszik.

A 2019-ben kiadott bankjegyek belpolitikai vitákat generáltak, majd bírósági per is indult emiatt. A kenyai alkotmány 2010 óta tiltja a személyi kultuszt, ami kiterjed arra is, hogy a bankjegyeken senkinek az arcképe nem szerepelhet. Az új 50-es, 100-as, 200-as, 500-as és 1000 shillinges bankjegyeken viszont az előterében Jomo Kenyatta áll, pontosabban ül, ami sokak szerint sérti a portrék tiltásáról rendelkező szabályokat.

A pert 2019 szeptemberében a kenyai jegybank megnyerte, a bíróság szerint sem minősül a szobor portrénak, így a kenyai bankjegyeken van is arckép meg nincs is.

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.10.13.
A bankjegy, ami miatt bírósághoz fordultak Kenyában
0