A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Miért van három különböző 100 dolláros forgalomban Hongkongban?

Publikálva – 2020.11.12. Olvasási idő – 4 perc
0

Hongkong 1994 óta hivatalosan Kína része, de a két államban különböző a fizetőeszköz. A hongkongi dollárból a brit birodalom és Kína árnyékában lett a világ egyik leggyakrabban használt fizetőeszköze. Az új százdollárost tavaly az év bankjegyének jelölték.

A világ egyik legnyüzsgőbb és legzsúfoltabb városállamában, Hongkongban hatalmas változások történnek azóta, hogy a volt brit gyarmat újra Kína része lett. A gyorsan változó mindennapokban egyvalami biztos pont maradt: a fizetőeszköz, a hongkongi dollár.

Hongkong 1841-ben lett a brit birodalom része az első ópiumháborúban, és több mint 150 éven keresztül brit fennhatóság alatt működött. A britek – ahogy más gyarmatokon sem – Hongkongban sem tudták keresztül verni, hogy a font sterling legyen a hivatalos fizetőeszköz. A városállamban a fonton kívül indiai rúpiát, a mexikói és amerikai dollárt, valamint jüant is használtak. Az angol kormány végül 1863-ban bevezette a hongkongi dollárt.

hong kong peak.jpg

50 évre garantálták

A hongkongi dollár 1935-ben lett hivatalos fizetőeszköz, és ugyanakkor az addigi ezüst alapú árfolyamot az angol fonthoz kötötték. A dollár a II. világháborús japán megszállás kivételével napjainkig a városállam hivatalos fizetőeszköze maradt, és marad még 27 évig az angol és a kínai kormány egyezménye szerint.

Hongkongi dollárt három helyben működő bank nyomtathat: a monetáris tanács ellenőrzése alatt álló Bank of China, a HSBC és a Standard Chartered.

A három bank papírpénzei hasonlóak, de eltérő rajzolatúak. A jövőben igyekeznek közös tervezésű bankjegyeket kibocsátani.

2018-ban új tematikájú, és a korábbiakhoz képest biztonságosabb bankjegyek bevezetését jelentették be. Az új 100, 500 és 1000 dollárost 2019-ben mutatták be. A pénznyomtatás legújabb trendjéhez igazodva a bankjegyek hátoldala függőleges rajzolatú a hagyományos vízszintes tájolás helyett. A címlet értéke, a kibocsátó bank neve angolul és kínaiul szerepel a bankjegyen.

hong kong 100 dollár elől.jpg

A kínai kultúrát népszerűsíti

A három bank egyedi tervezésű dizájnja a hagyományos kínai és hongkongi kultúra egy-egy részletét mutatja be. Az előlapon a sorozat ugyanazon tematikája alapján a Bank of China Tower valamint egy orchidea, a Standard Chartered Bank Tower és a HSBC oroszlános emblémája látható. A jobb felső sarokban a pénzjegy fakó pirosától pedig erősen eltérő méregzöld egy pengetős hangszer látható.

A hátoldal mind a három bankjegyen a csodálatos kantoni operát helyezi a középpontba, előadók, jelmezes szereplők és valamilyen művészeti koncepció szerepel a bankjegyeken.

A 2019-es, az Év bankjegye-jelöltjei között a Bank of China 100 dollárosa szerepel. Ezen a papírpénzen egy hagyományos öltözetű kínai nő látható az arca mellett papír legyezővel.

hong kong 100 dollár hátul WORK.jpg

A pokol pénze

A 100 dollárost nem fogadta osztatlan siker. A közösségi médiában többen is arról írtak, hogy a bankjegy könnyen összetéveszthető a „pokol pénzével”, amit a hagyomány szerint a tavaszi quingming ünnepre (ez a kínai halottak napja) készítenek, hogy a halottak iránti tiszteletből elégessék. Ez pedig bajt hoz a fejükre.

hong kong hell money.jpg

A hong kong-i pokol pénz (hell money)

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.11.12.
Miért van három különböző 100 dolláros forgalomban Hongkongban?
0