A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

A bankjegyek új irányát mutatja meg Dél-Amerika Hollandiája

Publikálva – 2020.05.12. Olvasási idő – 8 perc
0

Turisták tömegei, építkezések, szállodai és vendéglátóipari helyek folyamatos bővülése miatt kialakult munkaerőhiány: mindez bármelyik turisztikai célországban ismerős helyzet, és ezzel az állapottal nézett szembe Aruba, ez a Holland Karib-térségben, Venezuelától alig 30 kilométerre található szigetország is.

Aruba sem úszta meg az európaiak gyarmatosítását, és már az első spanyol felfedezők megjelenése után spanyol gyarmattá vált. Később a hollandok, majd egy időre a Brit Birodalom és az Egyesült Államok is ellenőrzésük alá vonták a szigetet, ami ma autonóm terület, bár továbbra is Hollandia része. Nem csak jogilag, hanem kulturálisan is erős a holland befolyás, ami nemcsak a főváros nevében érhető tetten: Oranjestad, hanem abban is, hogy Aruba ma ugyanúgy guldent, florint, azaz forintot használ, mint 2002-ig Hollandia is tette.

Működő és felnőttként kezelt társadalom

A különleges természeti adottságokkal rendelkező, a smaragdzöld tengeréről és fehér homokos tengerpartjáról ismert szigetet váratlanul érte 2020 tavaszán a idegenforgalom visszaesése a koronavírus-járvány miatt, de Aruba túl fogja élni ezt a korszakot. Az alig százezer lakosú sziget erős civil hátországgal rendelkezik, a lakosok aktívan részt vesznek a közéletben. Az ország az emberi fejlettségi index alapján Japán és Ausztria közé tehető. Aruba virágzik.

Ez az apró, a Szentendrei-szigetnél csak háromszor nagyobb korallsziget azon szerencsések egyike, amelyek az utóbbi években elsősorban a turizmusnak köszönhetően kilőttek, viszont a magánszektor fejlődése mellett kitüntetett figyelmet kérnek a kormánytól környezetvédelemre, oktatásra és az egészségügyre is, ahogy arra a Forbesban Tisa LaSorte, a helyi szállodai és turisztikai szövetség elnöke felhívta a figyelmet.

aruba strand.jpg

Annál jobban aligha mutathatja meg bármi a közösség bevonását a mindennapokba, mint ami az arubai forinttal történt. Harminc év után, 2019-ben öt új papírpénzt hoztak forgalomba: a 10, a 25, az 50, a 100 és a 200 forintost (az utóbbi címlet új, az 500 forintos helyett vezették be). A címletek színei (kék, narancssárga, vörös, zöld, barna), a rájuk festett állatok (bagoly, kolibri, teknős, leguán), az életképek a sziget növény- és állatvilágának sokszínűségére utalnak.

Aruba csillagai

Az arubai forint forgalomba hozatalát hét éves előkészítő munka előzte meg úgy, hogy már a pénzjegy tervezésébe is bevonták a lakosságot. Iskolák, magánszemélyek közreműködésével valósult meg az Aruba csillagai projekt.

Újfajta biztonságtechnológiai megoldással, vertikális ábrázolással, és magas művészeti hozzáadott értékkel az arubai forint a bankjegyek új irányát mutatja meg.

Az öt papírpénzből az arubai 100 forintost az IBNS 2019-ben az év bankjegyévé választotta.

Az IBNS (Nemzetközi Bankjegy Társaság) egy nonprofit szervezet, amelynek több száz főből álló tagsága a világ papírpénz- és numizmatika rajongóiból áll össze. Az 1961-ben alapított szervezet minden évben számos eseményt szervez, saját újságja, honlapja van. A legismertebb tevékenységük alighanem az, hogy a tagság minden évben megszavazza, szerintük abban az évben melyik új bankjegy a legszebben kidolgozott, a dizájnt, a színeket, a formai egyensúlyt és a biztonsági megoldásokat figyelembe véve.

Az IBNS kizárólag az adott évben forgalomba kerülő bankjegyek közül választ, ami egyáltalán nem kevés. 2019-ben például száz új papírpénz került forgalomba a világon, közülük huszonkettő versenyzett a díjért, amit 2019-ben az 59. alkalommal ítélték oda.

Az arubai forint az újratervezés után valóban lenyűgöző. A vertikális megjelenítés lehetővé teszi hogy a győztes papírpénzen öt, szalaggal a kezében táncoló nő alakját teljes valójukban ábrázolják, a tökéletes arányok miatt pedig az előoldali leguán sem veszít semmit az művészeti értékéből. A bankjegy valamivel hosszabb, mint a húsz eurós (1 arubai forint 180 magyar forint).

aruba florin.jpg

A hamisítás ellen az arubai jegybank számos költséges technológiát alkalmazott a pénz elkészítéséhez, beleértve a változó színű tintát és a 3D technológiát.

Gulden, florin, forint

Jane Semeleer, a helyi nemzeti bank elnöke a díj átadását követően azt mondta, az új bankjegy család csodálatosan bemutatja Aruba színpompás és gazdag életét, amire minden helyi büszke lehet. A pénzhez ingyenes appot is készítettek, ami játékosan mutatja meg a papírpénz jellemzőit és biztonsági kiegészítőit. Valószínűleg ez az innováció is közrejátszott az elismerésben: a Google Play áruházban letölthető applikációval fokról fokra felfedezhetjük a pénznemmel kapcsolatos részleteket.

aruba florin app.png

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.05.12.
A bankjegyek új irányát mutatja meg Dél-Amerika Hollandiája
0