A-tól Pénzig

Kincsek

Emlékek és tárgyak a pénz történetéből

Ajánlókép

Kinyitott a dollárbolt

Az IKKA kincsei

Csodáljuk meg együtt azokat az egyszerű földi halandók számára elérhetetlennek tűnő javakat, amiket a titokzatos és irigyelt IKKA kínált a valutával megtámogatott magyarok számára.

Részletek
hiánycikk kirakat.jpg

Zsilett, gyapjú, hubba-bubba

Gyere velünk egy időutazásra, számba vesszük, mik voltak azok a hiánycikkek Magyarországon, amik után annyit áhítoztunk.
iskolabélyeg 3.jpg

Persely, bélyeg, suli-buli

Iskolabélyeg, perselyek. Az iskolai takarékoskodás több generáció számára az ifjúság szinonimáját jelentheti. Lássuk, miért!
mi a pénz.jpg

Mi a pénz?

Nem is olyan egyszerű a kérdés, igaz? Filmünkből most megismerheted a pénz igazi történetét, ami tele van meglepetésekkel.
Ne kutass, drágám.png

Ne kutass, Drágám!

Szerinted szép dolog a házastársad holmijai között kutatni pénz után, amíg ő alszik? A 60-as években készült reklámfilmből kiderül, hogy ez nemcsak nem szép, de felesleges is.
Kényelmes, korszerű otthon.png

Kényelmes, korszerű otthon

Az 50-es évek végén készült rajzfilm kertelés nélkül, de humorosan beszél a magyarországi lakásproblémákról, a különböző generációk és családok együttéléséről.
paradés szereposztás.png

Parádés szereposztás

Igazi kuriózum ez az 50-es évek végén forgatott reklámfilm, ami egy werkfilm is egyben.

Egész életen át

A létösszegző animációs alkotások sorát bővíti ez a 60-as években készült film, amelyben a Takarékbetétkönyv egyszerre gondoskodó és cuki.

Részletek
az nincs.png

Az nincs!

A 70-es években készült film igazi reklám. Szokatlan, provokatív történet bohém családdal, rendőrökkel, egyedi technikai megoldásokkal.
nem fogják zavarni.png

Nem fogják zavarni!

Ez a retró reklámfilm igazi sztárkabaré. A főszerepben például Markos Józsefet, vagyis Alfonzót láthatjuk, aki megmutatja, mennyire alkalmatlan időben tud jönni a díjbeszedő.
A kecske is megfordul utána.png

A kecske is megfordul utána

A 80-as években a mozikban játszott reklámfilmben feltűnő gőzkocsi Preiner Ferenc 1875-ös tervei alapján készült, és a kecske által is megcsodált járművet valószínűleg a Haris testvérek autó-múzeumából kölcsönözték ki.
Mutatok neked egy jó fiókot.png

Mutatok neked egy jó fiókot!

A korszak celeb színészei és egy váratlanul feltűnő Kossuth-címer miatt is izgalmas ez az 1957-ben készült film.
Komolyan vesznek.png

Komolyan vesznek

A rohanó idő, az öregedés és Tóth Attila felnőtté válásának történetét meséli el ez az 1990-es években készült poétikus OTP Junior reklámfilm.
a meséből valóság lehet

A meséből valóság lehet

A reklámfilm az 1934-ben bemutatott „Meseautó” című film hangulatára épít, ám ebben már egy Wartburg 311-es a főszereplő, ami az egyik legkedveltebb korabeli nyereménykocsi.
kicsik és nagyok.png

Kicsik és nagyok

Éva, 29 éves irodai dolgozó most megmutatja neked, hogyan kell az ATM automatát úgy használni, hogy zöld ezerforintosokat adjon ki.
Különleges tudakozó.png

Különleges tudakozó

A 60-as évek filmjének főszereplője Márkus László, akit a nagysikerű televíziós kabaréjelenetekből is ismerhettek, és a jelenetben az irigy, felháborodott kíváncsiságtól eljut a nagy felismerésig.
nem úszik el a pénze.png

Nem úszik el a pénze!

Pénzből hajtogatott papírcsónakok úsznak a patakban. A 80-as években, a Piedone filmek vetítése előtt sokszor találkozhattunk ezekkel a képsorokkal a mozikban.
Autóval jobb.png

Autóval jobb!

A reklámfilm a budapesti tömegközlekedést állítja szembe az autózással, ami vonzó alternatíva, főleg úgy, hogy a nyereménykocsi Wartburgból egy csinos, fiatal lány mosolyog ránk.
Az idő pénz.png

Az idő pénz!

A magyar reklámtörténet talán legegyszerűbb, de leghatékonyabb klasszikusa ez a film a 80-as évekből.
A jót könnyű megszokni.png

A jót könnyű megszokni

Hálósipkában ATM-ező idős bácsi, a házfalon parkoló szerelmes ifjú, harmonikaszerűen kinyíló autó. Ha megnézed ezt az OTP Lakossági folyószámla reklámot a 90-es évekből, …
Fortuna.png

Fortuna

Hogyan eshet meg, hogy a 60-as évek szocialista Magyarországán, több tucat ember egy görög istennő szobra előtt hódol? A magától értetődő választ ez a film adja meg.
Fenn a János-hegyen.png

Fenn a János-hegyen

A 70-es évek reklámfilmjében több érdekes helyszín is feltűnik. A korábbi gépkocsinyeremény-betétkönyv reklámokhoz képest itt már nem az érvek, hanem a modern életérzés a fő üzenet.
Ez magukra is vonatkozik.png

Ez magukra is vonatkozik!

Arnold Schwarzenegger, Utolsó Akcióhős című filmje megvan? Ahogy a főhős a moziteremből belép a filmbe? Ebben a 60-as évekbeli reklámfilmben is hasonló jelenetek játszódnak le.
rendkívüli kiadás.png

Rendkívüli kiadás!

A kisfilm főszereplője Kabos László, Jászai Mari díjas színész, vagy ahogy akkoriban mindenki ismerte, a „kis Kabos”. Az utcáról felhangzó rikkancs kiáltása vezeti rendkívüli felismerésre hősünket.
Hova menjek, kocsmába vagy a takarékba.png

Hova menjek, kocsmába vagy a takarékba?

A reklámfilm érdekesse, hogy az 1950-es évek egyik legnépszerűbb rádiós műsora, a Falurádió két „sztárhangja” vált láthatóvá benne. A címben olvasható kérdés pedig egy tréfás félreértésen alapszik.