A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Annyit dolgoztak az új egyfontoson, mintha visszajönne a pénzérmék időszaka

Publikálva – 2020.07.22. Olvasási idő – 7 perc
0

Néhány éve az angol jegybank megelégelte, hogy rengeteg hamis egyfontos pénzérme van forgalomban, ezért elkészítette a világ legbiztonságosabbjának tartott új egyfontos érmét.

A világ legbiztonságosabbnak tartott pénzérméje az angol egyfontos, amit 2017-ben hoztak forgalomba. Az új pénz megjelenését megelőzően 30 évig nem változtattak Nagy-Britanniában az egyfontoson, aminek következményeként az érméhez a szigetország lakói nemcsak teljesen hozzászoktak, 2017 márciusában 1,7 milliárd darab érme volt forgalomban, de nagyon sok volt a sok hamisítvány is. A jegybank szerint minden harmincadik egyfontos érme hamis volt.

Szögletessé változtatták

A legfontosabb szempont tehát az volt, hogy a hamisítást megnehezítsék, ezért az új egyfontos érmén számtalan olyan megoldást találhatunk, amiket kifejezetten a pénzhamisítás ellen alkalmaznak.

A réginél kicsit könnyebb, de valamivel nagyobb átmérőjű új érme a sima kerek forma helyett 12 szögű, így könnyű felismerni. A 12 oldal felváltva recézett és sima. Az érme bimetál, akárcsak a magyar százforintos, és a belső és a külső része különböző anyagból készült. A külső gyűrű arany színű, sárgarézzel kevert nikkel, a belseje ezüst színű nikkel ötvözet.

large_new_pound.png

Mikrofeliratok

Az érme egyediségét tovább növeli, hogy hologramszerűen változó képet véstek rá, ami nézőponttól függően hol a font jelét, hol az egyes számot mutatja. A gyűrű mindkét oldalára mikrofeliratokat véstek, az egyik oldalon az egy font felirat, a másikon a készítés dátuma szerepel.

Az egyfontos érme egyéb, nem részletezett, rejtett, és igen fejlett biztonsági megoldást is tartalmaz, ami a hamisítást tovább nehezíti.

A hagyományt tovább folytatva az előoldalon II. Erzsébet királynő látható, akinek ez már az ötödik verziójú profilja az egyfontos érmén. Az érme hátoldala az elmúlt években 24 különböző féle rajzolattal került forgalomba, amelyek között vannak igazi ritkaságok is, mint például az edinburghi városkép, amelyért akár harmincszoros pénzt is adnak a gyűjtők. Az új egyfontos hátoldalának tartalmára viszont pályázatot írtak ki, amelyet egy 15 éves diák nyert meg.

Pályázatot írtak ki

A régebbi érméken külön-külön már láthatóak voltak a brit koronához tartozó nemzetek ősi jelképei, mint az angol rózsa, a walesiek szentjének, Szent Dávidnak a póréhagymája, vagy az ősi skót lovagrendre utaló szamárbogáncs, illetve az írek jelképe, Szent Patrik lóheréje, aminek segítségével magyarázta el a Szentháromságot. David Pearce a pályázatában mindezeket egyesítette. A növények egy tőből nyílnak, amit a királyi korona fog körbe.

large_new_pound_rev.png

Milliárdok rejtőznek a fiókok mélyén

A pénzcsere kezdetén 1,7 milliárd egyfontos érme lehetett forgalomban, a brit kormány pedig fél évet adott arra, hogy ezeket a régi pénzeket újra váltsa be a lakosság, ám a határidő után egyes bankokban még lehetőség volt a régiek beváltására. A terv többé-kevésbé sikeres volt, a megadott időszakon belül a pénzek kétharmadát sikerült lecserélni, majd jóval a határidő után, 2018-ban még további 24 millió fontnyi régi pénzt cseréltek be újra, de a hírek szerint 2019-ben még mindig 145 millió fontnyi régi egyfontos volt a lakosságnál.

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.07.22.
Annyit dolgoztak az új egyfontoson, mintha visszajönne a pénzérmék időszaka
0