A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Az örökké elátkozott szigetek, amelyek művészetté változtatták a pénznyomtatást

Publikálva – 2020.04.27. Olvasási idő – 7 perc
0

Ha egy ország a világ egyik legszegényebb országa, legalább legyen valami szép a szegénységben. A Comore-szigeteknek, vagy másképpen nevezve, a Parfüm-szigeteknek nemcsak a neve csodálatos, hanem a bankjegyei is. A Comore-szigeteki frank a világ egyik legszebb pénze. Igazi képzőművészet néhány eurónyi bankjegyen (1 EUR=492 KMF).

A Comore-szigetek a 19. század végére francia gyarmattá vált, a Mozambik és Madagaszkár közötti apró szultánság a rabszolgakereskedők kedvelt terepe volt évszázadok óta. A francia uralom alatt olyan egzotikus termékeket exportáltak, mint a vanília, kakaó, amelyek a mai napig a fő bevételét jelentik az országnak.

Az afrikai kolonizáció

A gyarmatosítás után a francia frank volt a hivatalos fizetőeszköz a három szigetből álló szigetcsoporton, majd a szultán 1891-ben kibocsátotta a Comore-szigeteki frankot. A 20. század közepéig a szintén francia gyarmathoz, Madagaszkárhoz tartozó Comore-szigetek csak 1945-ben kezdhetett saját pénzügyeivel foglalkozni, amikor levált Madagaszkárról, az addigi központi pénzintézetnek számító madagaszkári központi bank helyi fiókját pedig Banque de Madagascar et des Comorosra” nevezték át. A fizetőeszközben azonban csak később következett be a nagy változás. Először 50, 100, 500, 1000 és 5000-es címletű bankjegyek voltak forgalomban, ma már kétezres és Comore-szigeteki 10 ezer frankos is van.

Az igazi Comore-szigeteki frank csak 1975 után született meg, amikor a parlament kikiáltotta az ország függetlenségét, és a Comore-szigetek szövetségi iszlám köztársasággá vált. Bevezették az arab és francia nyelven feltüntetett, négy csillaggal ellátott érméket és egy félhold emblémáját, képi fordított felirattal, egy évvel később pedig megjelentek az új 500-as és 1000-es bankjegyek is.

A káosz évtizedei

Amikor az Indiai-óceán leggazdagabb emberének tartott Ahmed Abdallah 1975. szeptember 5-én egyoldalúan kikiáltotta a Comore-szigetcsoport függetlenségét, a francia kormány provokációnak tekintette az eseményt. A függetlenné válást követő évtizedekben húsz katonai puccsot követtek el az országban, amiknek a nagy része mögött egy klasszikus gyarmati titkosszolgálati figura, a francia Bob Denard, a köztársaság kalózkapitánya” állt. Az akciófilmekbe illő karakter néhány tucat zsoldossal egymás után mozdította el, vagy éppen rakta vissza a vezetői székbe az országot igazgató elnököket. Nevéhez kötik a mára önálló iparággá fejlesztett, magánvállalkozásként működő zsoldos seregek létrehozást. A kis afrikai országokban zajló, többnyire véres polgárháborúknak ma már befellegzett, de a 98 százalékában iszlám Comore-szigetek továbbra is gazdasági lélegeztetőgépre kényszerül. A túléléshez elengedhetetlen az Európában dolgozó, több százezer Comore-szigeteki hazaküldött fizetése.

tumblr_or17xdLqDm1v6dnvto1_1280.jpg

Bob Denard (1929-2007) 1995-ös letartóztatásakor Comore-szigetén

A két bankjegy rajzolatának különlegessége a nyomokban realista stíluson kívül az, hogy kizárólag nőket ábrázolnak. A kompozíciók és alak- illetve fejábrázolások szinte a „naiv”, Diego Rivera (Frida Kahlo férje) stílusát követik. Az 500-as előoldalán francia a felirat, a főalak pedig egy könnyű hidzsábba öltözött nő, egy egyszintes mecsettel a háttérben. A bankjegy hátoldalán arab a felirat, és két muszlim nő látható, a fejükön egyensúlyozva holmijukkal, a háttérben a tengerpart néhány halászcsónakkal.

comorre frank 1.jpg

A legendás bankjegy 1994-ben került forgalomba

Megjelennek a férfiak

Az 1000-es címleten szintén változik a francia és az arab felirat, az előoldalon egy fedetlen fejű, sötét bőrű nő látható a háttérben a tengerparttal, a hátoldalon pedig két nő amint vaníliát vizsgálnak. A férfiak, a bölcs vezetők csak később, az 1984-es és a 1997-es kibocsátásnál jelennek meg, sőt válnak hangsúlyossá.

comoro 1000 frank.jpg

Ez a bankjegy 1984-től volt fizetőeszköz a Comore-szigeteken

comoro 5000 frank.jpg

A bölcs államférfi is megjelenik a bankjegyeken

A Comore-szigeteki pénzjegyeknél 2005-ben teljesen új koncepciót vezettek be, amikor az összes régebbi bankjegyet lecserélték, és a legnagyobb címlet kivételével minden megváltozott, ugyanakkor a stílus megmaradt. Viszont a bankjegyek külön-külön színt kaptak: sárgát, lilát, kéket, pirosat, zöldet. Kevesebb lett az ember, csak a két legnagyobb címleten maradt egy-egy férfi portréja, a többi helyre egzotikus állatokat valamint a látképet terveztek.

comoro új 5000 frank.jpg

Győztes bankjegy

Az új koncepció felkeltette a nemzetközi közvélemény figyelmét is, és 2007-ben az IBNS a 2006-ban kibocsátott 1000 frankos bankjegyet az év bankjegyének választotta. Ezen a pénzen gyönyörű tengerkék környezetben egy csónak és benne halász látható, a pénzjegy másik oldalára pedig egy lomha halat festettek.

comoro új 1000 frank.jpg

A világbajnok pénz

A bankjegyeket a Banque de France saját papírgyárában, Vic-le-Comte városában állítják elő, a nyomtatásuk pedig Chamalières-ben és Puy-de-Dôme-ban történik, írja a Wikipedia. A Comodore-szigeteki frank váltózpénze a centime, ami sosem volt forgalomban.

comoro új 2000 frank.jpg

Szerző:

OTPédia

Források:

Csizmadia Sándor, Bob Denard halálára, Exclusive coins, Wikipedia, World Paper Money Catalog and History of World Currency, Britannica

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.04.27.
Az örökké elátkozott szigetek, amelyek művészetté változtatták a pénznyomtatást
0