A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

A Karácsony-szigeten is hódít a majdnem halálra ítélt brit feminista ikon

Publikálva – 2020.12.22. Olvasási idő – 3 perc
0

Ausztrália pár millió fontért vásárolta meg a Karácsony-szigetet. De milyen pénzzel lehet ott fizetni?

Az Indiai-óceán keleti részén, Indonézia és Ausztrália között található egy Veszprémnél alig nagyobb méretű sziget. A vulkanikus sziklás partú kitüremkedés évszázadokig csak annyiban volt érdekes, hogy a hajósok innen tudták, éppen merre járnak, de annyira jelentéktelen volt, hogy még csak nevet sem kapott.

1643-ban a Brit Kelet-Indiai Társaság hajója éppen december 25-én siklott el a sziget mellett, ezért a poétikus természetű kapitány, William Mynors a szigetet Christmas Islandnek, azaz Karácsony-szigetnek nevezte el. A lakatlan szigetre először 1688-ban lépett európai ember, amikor a Cygnet nevű hajó kényszerűségből néhány napig a szigetnél vesztegelt, és pár matróz csónakkal kievezett a partra ennivalóért és fáért.

A vörös rákok szigete

Az érintetlen szigeten a ritka látogatásoknak köszönhetően speciális állat- és növényvilág alakult ki, ezért a tengerészek is olyan vörös rákokkal tértek vissza a hajóra, amilyeneket azelőtt még sosem láttak.

A szigetre évszázadokig csak felfedezők tették a lábukat. A 19. században az európai mezőgazdaság modernizálásának időszakában azonban felfedezték, hogy a madárürülék mi mindenre jó, például a benne található foszfát tökéletes műtrágya alapanyag. A Karácsony-szigetet ez annyiban érintette, hogy rengeteg madár fészkelőhelye, ezért guanó bőségesen állt rendelkezésre.

karácsony szigetek.jpg

Beindult a gazdaság

Több száz kínai és maláj munkás érkezett, hogy az egyre növekvő igényt kielégítsék, akik sokszor embertelen körülmények között voltak kénytelenek dolgozni. A Brit Birodalom részévé vált Karácsony-szigetet a II. világháborúban a japánok szállták meg, majd a háború után a Brit Birodalom felbomlásával a sziget Indonéziához került. 1958-ban Ausztrália 2,8 millió fontot fizetett érte, így a Karácsony-sziget Ausztrál fennhatóság alá került, ami azóta is nemzeti ünnep.

Az ausztrál kötődés más változásokat is hozott a sziget 2000 lakójának az életében.

Az addigi karácsony-szigeti dollárt előbb az ausztrál font váltotta fel, majd 1966 után az ausztrál dollár lett a hivatalos fizetőeszköz.

Az ausztrál dollár ma is az egyik legerősebb és legkeresettebb valuta a világon.

Személyes példa és önzetlen hivatás

A Karácsony-szigeten kívül az ausztrál dollár még a Kókusz-szigeteken és Óceániában is sok helyen hivatalos fizetőeszköz. Az ausztrál 20 dolláros 2019-ben biztonsági felújításon ment keresztül, ami olyan jól sikerült, hogy a műanyagból készült bankjegyet az év bankjegyének jelölték.

A vöröses, narancssárgás színezetű 20 dolláros előoldalának legvidámabb szereplője egy kacagójancsi, a fő alak viszont egy feminista ikon, Mary Reibey, akit azután száműztek Angliából, hogy fiúnak öltözve ellopott egy lovat. Az elítélt nőből Ausztrália egyik leggazdagabb üzletasszonya lett. A bankjegy hátoldala John Flynn plébánosnak és az általa kitalált első repülős mentőszolgálatnak állít emléket.

01_australia-2019-20-pair-II.jpg

A Karácsony-szigeten az új korszellemnek megfelelve mára felhagytak a bányászattal, helyette a turizmusra, illetve az egyedi fauna és flóra megőrzésére összpontosítanak, illetve az ausztrál kormány egy menekülttábort is üzemeltet ott.

A Csendes-óceánban található még egy Karácsony-sziget.

Szerző:

OTPédia

Forrás:

Christmas Island: History, IBNS: Australia's 20 Dollar Note, Investopedia: Christmas Island Dollar, Australian Government: Christmas Island National Park, Nőkért.hu: Mary Reibey ausztrál üzletasszony, Index: A háború, amit madárszar miatt vívtak, Royal Doctor Flying Service: John Flynn biography

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.12.22.
A Karácsony-szigeten is hódít a majdnem halálra ítélt brit feminista ikon
0