A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Amikor az űrből érkezett a karácsonyi áldás

Publikálva – 2022.01.18. Olvasási idő – 3 perc
0

John F. Kennedy 1961. május 25-én jelentette be az Apollo-programot, amelynek az volt a célja, hogy Amerika embert jutasson a Holdra. Ahhoz, hogy az expedíció sikeres legyen, kulcsfontosságú volt az űrhajón lévők és a földi irányítás közötti kommunikáció megteremtése. Ennek a rádiókapcsolatnak a létrehozásában az úttörő szerep azé a Collins cégé, amelynek részvénye az OTP értékpapír-gyűjteményének egyik becses darabja.

A legtöbbünk biztosan repült már valamelyik olcsóbb fapados légitársasággal, mint a Wizzair, vagy a Ryan Air. Európa negyedik legnagyobb ilyen cége, a norvég ASA abban különleges, hogy mindig valamilyen történelmi szereplő arcképével díszíti a gépeit, olyanokkal, akik munkásságukkal a legtöbbet tettek a fejlődéséért. 2018-ban Arthur Collinsra esett a választás, és került ki a portréja a légitársaság Boeing 737 MAX és 787 Dreamliner gépeinek függőleges vezérsíkjára.

Az alagsorból a Holdra

Arthur Collins 1909. szeptember 9-én született Iowában, ahol már gyerekként szenvedélyesen foglalkoztatta az elektronika. 14 évesen engedéllyel rendelkező amatőr rádiósként a maga tervezte adó segítségével létesített kapcsolatot szerte a világban.

Amikor 1925 nyarán az Egyesült Államok haditengerészete elvesztette a kapcsolatot a MacMillan grönlandi tudományos expedícióval, Collinsnak sikerült befognia a jeleket, így három héten keresztül ő továbbította a tudományos eredményeiket Washingtonba. Minden egyes morzeüzenetet lefordított, amit aztán a helyi Western Union irodájából Washington DC-be továbbított.

arthur a collins rádióállomása.jpg

Arthur Collins 1925-ös tetőtéri rádióállomása

Úttörő szerep a kommunikációban

Collins pár évvel később a lakásuk alagsorában megalapította a Collins Radio Company-t, ahol előbb hobbiból, majd már megrendelésre adókat kezdett gyártani. A cégének az első hirdetése a QST magazinban 1932-ben jelent meg, majd egy évvel később nyolc alkalmazottal és 29 000 dollár tőkével bejegyezték a Collins Radio-t.

Az ötvenes években a Collins Radio elsőként vezette be a modemet a Közép-nyugaton, egy évtized múlva pedig őket kérte fel a NASA, hogy szálljanak be az USA űrkutatásának legnagyobb projektjébe, az Apollo-programba.

collins radio részvény.jpg

Kezdetben teremté Isten az eget és a földet

A következő években amerikai űrhajósok számos utazást tettek az űrbe, de az Apollo 8 legénysége volt az első, amely elérte a Holdat is, amit tízszer megkerültek. A kilencedik körnél médiatörténelmet írt a Frank Borman parancsnok vezette trió, amely a Collins Radio Company eszközein keresztül, élő egyenes tévéadásban a karácsonyi vacsorát éppen elfogyasztó amerikaiak tízmillióinak olvasott fel a Bibliából.

Piacvezető a repülés kommunikációban

A cégnek az űrprogram lefújása után pénzügyi nehézségekkel kellett szembenéznie, és amikor 1973-ban a Rockwell International felvásárolta, átkeresztelték Rockwell Collinsra. Az új társaság piacvezetővé nőtte ki magát légügyi kommunikációban.

A 2018-ban a Rockwell Collins részvényei a UTC Aerospace Systems vásárolta fel, amely létrehozta a több milliárd dollárt érő Collins Aerospace Systems-t. Ha mostanában hosszú repülőgép útra indulunk, a rendelkezésre álló szórakoztató elektronika vagy mozirendszer valószínűleg Collins márkájú lesz.

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2022.01.18.
Amikor az űrből érkezett a karácsonyi áldás
0