A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Akit a fürdőruhák és a sportos testkultusz tett híressé

Publikálva – 2022.08.03. Olvasási idő – 4 perc
0

Ahogy a 21. század eddig a “fogadd el a tested”, úgy a 20. század a sportos vékony női testideál jegyében telt. Ennek a testképnek a kialakításában nem kis szerepe volt egy kis portlandi cégnek, a Janetznek, ami Amerika legmenőbb úszódressz és sportuházatgyártójává nőtte ki magát, és aminek részvénye az OTP Pénztörténeti gyűjteményében is megtalálható.

Ki ne akarna ekkora kánikulában fürdőruha részvényt venni? Az OTP Pénztörténeti Gyűjteményében akad is egy ilyen: a száztíz éve alapított Portland Knitting Company-ből kinőtt Jantzen Knitting Millsé. A kis portlandi cég nem fürdőruhagyártóként kezdte. A három alapító, Carl Jantzen, Roy és John Zehntbauer álmában se gondolhatott arra, hogy mekkora hírnevet szerez majd a cégük az úszósport ruházat és a fürdőruhák gyártásában.

Maradtak a kaptafánál

A kis portlandi cég egy pár darab kötőgéppel kezdte a belvárosi üzletükben, majd fürdőruhákat kezdtek árulni egy helyi evezőscsapatnak. A fürdődresszek hamar népszerűvé váltak, és a cég nevét 1918 -ban PK-ről Jantzenre változtatták. Az első reklámok már a Jantzen néven jelentek meg, és azt a csodálatos öltési technikát hirdették, amitől “olyan jól illeszkednek a ruhák”.

A fejlesztéseik divatot teremtettek. A fürdőruhákba latexet tettek, így a nők pánt nélkül tudták hordani, ami engedte a váll barnulását is, illetve gyorsan száradó anyagokat használtak.

Jantzen reklám 1937.png

Jantzen reklám 1937-ből

Légies nők úsznak a képbe

Országos reklámkampány indult San Franciscóban és Los Angelesben, óriásplakátok, majd matricák jelentek meg Európától Ázsiáig a cég piros dresszes Diving Girl képével. A Jantzen tiszta víz programokat indított és megalapította a saját úszó egyesületét, ahol úszni lehetett megtanulni.

Jantzen fürdőruhában az első híresség az 1924-es olimpia úszóbajnoka, Johnny Weissmuller jelent meg, majd a hawaii Kahanamoku herceg követte, aztán Esther Williams, Ginger Rogers, Marilyn Monroe és Liz Taylor váltak a márka arcává.

A Jantzen katalógusaiban Loretta Young, Joan Blondell, Ginger Rogers és Dick Powell álltak modellt, az olyan magazinokban pedig, mint az Esquire, a Saturday Evening Post, a Life és a Colliers George Petty jóképű férfiainak és formás nőinek sajátos stílusú illusztrációi hirdették a céget.

merylin monroe 1947 jantzen.png

Marilyn Monroe 1947-ben a Jantzen "dupla önbizalom" elnevezésű fürdőruhájában

Mire való a test?

Miközben termékeik a szabadságot hirdették, így sokat tettek a női egyenlőségért, Jantzen elképzelése a női testformáról évtizedekre befolyásolta és torzította is a közízlést.

A modelljei a korszak sport- és filmsztárjai voltak, fejedelmek vagy éppen közemberek, akikben közös, hogy mindannyian belebújtak egy fürdőruhába, amelynek címkéjén ez állt: Jantzen.

A negyvenes években a Jantzen a ruházatról, alsóneműkről katonai megrendelések kiszolgálására állt át, pulóvereket, úszónadrágot, hálózsákot, gázálarc-táskát, ejtőernyőt készített. A háború után Louella Ballerino divattervező vette át az irányítást, és 1946-ban bemutatták a bikinit, ami világszerte divatklasszikussá vált.

jantzen részvény.jpg

A fejlődés nyertesei

Az ötvenes években gyorsan terjedő autóhasználat és a repülőgépek polgári alkalmazásával az emberek elözönlötték a tó- és tengerpartokat, az egzotikus helyeket berobbantva ezáltal a fürdőruha kereskedelmet.

A Jantzen a tiszta ivóvíz program és a sport támogatójaként maga is részt vett egy egészségesebb és kényes világkép kialakításában, de hogy ez az idealizált kép mennyire valós, azt mai szemmel lehet eldönteni. 2002-ben a Perry Ellis International megvásárolta a Jantzen márkát, de a termék maradt, a hírességek maradtak, miközben a társadalom felfogása megváltozott. Idealizált férfiak és nők: kérdés, hogy ezt várják-e a vásárlók.

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2022.08.03.
Akit a fürdőruhák és a sportos testkultusz tett híressé
0