A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Így hoztak békét a második világháború alatt létrehozott szuperintézmények

Publikálva – 2020.10.20. Olvasási idő – 1 perc
0

A legtöbb embernek nehezen menne a világbank és a Nemzetközi Valutaalap megkülönböztetése. A világot behálózó pénzügyi rendszerekről csak keveseknek van pontos képe. Bánfi Tamás, a Corvinus Egyetem Professzor Emeritusa podcastünkben ezeknek a rendszereknek a működésébe avat be minket.

Még javában zajlott a II. világháború, amikor 1944 nyarán Bretton Woodsban megteremtették az liberális világgazdaság alapjait, megalapították az IMF-et és a Világbankot. Az egyik egy alap, a másik meg bank, de a kezdeti zavarra jellemző, hogy maga az alapító John Maynard Keynes is azt mondta, hogy szerinte az alapot banknak, a bankot pedig alapnak kellene hívni. A podcastben a műsorvezető Sigmond Árpád Bánfi Tamás professzort kérdezte, aki világosan elmagyarázza a különbséget a két intézmény között.

Megismerhetjük azokat a pénzügyi intézményeket is, amelyeket az IMF és a Világbank alapítása óta hoztak létre, és hogy hogyan kapcsolódnak a két nagy szervezethez.

A beszélgetés egyik legérdekesebb részében az árfolyamokról esett szó. Mi alakítja, ki alakítja és mitől függ egy pénz árfolyama? A tankönyvi megközelítésen túl Bánfi professzor további szempontokat is említett, amelyek két tetszőleges valuta közötti arányokat adott pillanatban meghatározzák. Szó esik a forintról is.

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.10.20.
Így hoztak békét a második világháború alatt létrehozott szuperintézmények
0