A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Mobilfizetés Apple Pay-jel

Publikálva – 2020.08.04. Olvasási idő – 4 perc
0

Az OTP Bank a Mastercarddal együttműködésben 2019. május 21-én elsőként tette elérhetővé Magyarországon az Apple Pay szolgáltatást, amelynek segítségével az iPhone készülékeket használó ügyfelek is fizethetnek az üzletekben és a webshopokban Apple készülékükkel.

Az Apple még 2014-ben vezette be az Apple Pay szolgáltatást, jelenleg csaknem 60 országban érhető el, köztük már Magyarországon is. Az Apple Pay segítségével gyorsan, egyszerűen és biztonságosan fizethetünk.

Milyen eszközökkel működik?

Az Apple Pay minden iPhone 6-nál újabb telefonon használható, sőt, Apple Watch segítségével is lehetséges egyetlen érintéssel fizetni az üzletekben. Fontos, hogy az adott eszközre a legfrissebb iOS verziót érdemes letöltenünk.

Miért olyan jó?

Egyrészt nagyon gyors és kényelmes, mert nem kell készpénzzel bajlódnunk vagy keresgélnünk a bankkártyánkat a kasszánál, a mobilunk vagy okos óránk mindig kéznél van. Emellett biztonságos is, hiszen fizetéskor a bankkártyánk adatait sem a mobileszközünk, sem az Apple szervere nem tárolja. Ehelyett egy egyedi azonosítót rendel hozzá a szoftver a tranzakcióhoz, és ezt tárolja titkosítva a készülékünk biztonsági moduljában.

Akkor sem kell aggódnunk, ha esetleg elhagyjuk a készülékünket, hiszen a fizetéshez a telefon feloldása szükséges, ezért illetéktelenek nem tudnak fizetni vele.

Az „Elvesztett” mód segítségével távolról, az iCloudon keresztül is zárolni tudjuk az Apple készülékünket, valamint nyomon is követhetjük a készülékünket. Ha korábban hozzáadtuk a bankkártyákat az Apple Pay szolgáltatáshoz, a rendszer letiltja az Apple Pay működését, amikor „Elvesztett” módba helyezzük a készülékünket.

Attól sem kell tartanunk, hogy a csuklónkról levett Apple Watch-unkat használja valaki fizetésre, hiszen ha levesszük a kezünkről az óránkat, akkor az automatikusan zárolja magát, tehát lopás, vagy elhagyás esetén illetéktelenek nem tudják igénybe venni rajta az Apple Pay szolgáltatást.

apple watch
Shutterstock via PuzzlePix

Az OTP Bank által kibocsátott és digitalizált Mastercard és Maestro bankkártyákkal az egész világon fizethetnek az iPhone-jukkal vagy az Apple Watch-ukkal a kártyabirtokosok, ahol elérhető az érintéses fizetési megoldás.

Hogyan tudjuk aktiválni?

Az Apple Pay szolgáltatás használatához először digitalizálni kell a Mastercard vagy Maestro betéti- vagy hitelkártyánkat, amelyet az OTP Bank ügyfelei jelenleg négyféleképpen tehetnek meg.

  1. SmartBank alkalmazásból: A SmartBank alkalmazásból egyszerűen, egy kattintással a bankkártya menüpontból a „Hozzáadás az Apple Wallethez” funkció segítségével elindíthatjuk kártyánk Apple Pay-hez történő hozzáadását.
  2. Simple by OTP alkalmazásból: A Simple alkalmazásból egyszerűen, egy kattintással a bankkártyáim menüpontból a korábban már elmentett bankkártya alatt látható „Hozzáadás az Apple Wallethez” gombra kattintva is elindíthatjuk kártyánk hozzáadását az Apple Pay-hez. A csak Simple alkalmazásból online igényelhető virtuális Simple kártya is hozzáadható ilyen módon az Apple Pay-hez.
  3. Apple Wallet alkalmazásból: A Wallet alkalmazás megnyitását követően a + jel segítségével lehet elindítani a digitalizációt. Az ügyfél választhat, hogy befotózással, vagy a kártyaadatok kézi megadásával kívánja azt elindítani.
  4. Apple Watch-on: Azon az iPhone készüléken, amelyikhez az óra párosítva van, a Watch alkalmazás megnyitásával, a Wallet és Apple Pay menüben a Kártya hozzáadása funkció segítségével lehet elindítani a digitalizációt. Választhatunk, hogy befotózással, vagy a kártyaadatok kézi megadásával akarjuk elindítani a digitalizációt.
apple pay.jpg
Shutterstock via PuzzlePix

Hogyan fizetünk vele az üzletekben?

Az Apple készülékünket biometrikus azonosítással feloldva nem kell a bankkártyánkhoz tartozó PIN-kódot bepötyögnünk a POS terminálon fizetéskor, akkor sem, ha meghaladtuk az érintéses fizetés éppen aktuális értékhatárát. Ha Face ID-t használnánk a tranzakciónkhoz, csak nyomjuk meg kétszer az iPhone oldalán lévő gombot, nézzünk a kijelzőre, majd tartsuk a telefont a terminálhoz. Touch ID-van rendelkező készülékek esetén mindössze egymás után kétszer kell megérintenünk a home gomb-ot, majd a készüléket pedig a terminálhoz érinteni. A fentieken túl a készülékünk kijelzőjének jelkódos feloldásával is lehet fizetni, csak adjuk meg megfelelő kódot, mielőtt a terminál közelébe helyeznénk a készülékünket. Érdemes tudni azt is, hogy online állapotban bármennyi tranzakciót végrehajthatunk készülékünkről, internetkapcsolat nélkül pedig maximum tízet.

Amennyiben a kereskedő lehetővé teszi, nemcsak a kasszáknál, hanem online, applikációkon, vagy a Safari böngészőben megnyitott webshopok felületén is fizethetünk Apple Pay-jel. A szolgáltatás leegyszerűsíti az online vásárlás folyamatát, mivel nincs szükségünk a kártyaadataink manuális kitöltésére, és lehetőséget ad a szállítási és számlázási információk egyszerűbb megadására is.

Szerző:

OTPédia

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.08.04.
Mobilfizetés Apple Pay-jel
0