A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Utalj azonnal, bárhol, bármikor!

Publikálva – 2020.07.31. Olvasási idő – 3 perc
0

Az átutalásokra való várakozás és a bonyolult számlaszámok ideje lejárt! 2020. március 2-án Magyarországon is bevezették az azonnali fizetési szolgáltatást, amellyel bármikor utalhatunk 10 millió ft alatti összeget belföldi forint vagy deviza számlára és a pénzünk néhány másodperc múlva célba ér – igen, hétvégén is.

Hogyan működött eddig egy utalás? Elkértük a kedvezményezettől a háromszor nyolc számjegyből álló, megjegyezhetetlen fizetési számlaszámát, koncentráltunk, hogy ne gépeljük félre, majd jóváhagyás után kalkuláltunk, hogy valamikor aznap vagy másnap megérkezik az átutalt összeg. Persze, ha nem jött közbe egy hétvége vagy ünnepnap.

Ezzel szemben az azonnali utalásra mindössze néhány másodpercet kell várnunk. A magyar bankszféra eddigi legkomolyabb közös digitális fejlesztése nagyban megkönnyíti a határon belüli pénzforgalmat, mert több, eddigi korlátozást is ledöntött, ami eddig a gördülékeny utalás útját állta. Bárhonnan, bármikor kényelmesen küldhetünk 10 millió forintot el nem érő összeget elektronikus úton, belföldi fizetési számláról belföldi forint vagy deviza számlára. Az átutalt összeg néhány másodperc múlva már a kedvezményezett rendelkezésére áll, akár hétköznap, akár hétvégén vagy ünnepnapon utaltunk.

Mit kell tennünk azért, hogy azonnali utalást indíthassunk?

Jó hírünk van: semmit. Ha az utalásunk megfelel minden feltételnek – vagyis egyszeri, napközbeni utalás 10 millió forint alatti összeggel, belföldről forintban belföldre indítva elektronikusan – akkor az új rendszer automatikusan azonnali utalásként fogja továbbítani, extra költség nélkül. A nemzetközi utalások, illetve a csoportos beszedések teljesítése nem az azonnali fizetési rendszerben teljesül, de például, ha valamelyik szolgáltatónk lehetővé teszi, a számláinkat kifizethetjük azonnali utalással.

azonnali utalás 2.jpg
Shutterstock via PuzzlePix

Akár e-mail címre is utalhatunk

További könnyebbség még, hogy az azonnali átutalásokhoz már bonyolult fizetési számlaszámok megjegyzésére sincs szükségünk, hanem úgynevezett másodlagos azonosítót is megadhatunk helyette. Ez lehet egy telefonszám, e-mail cím, adóazonosító jel vagy vállalkozások esetén adószám is. A számlatulajdonosoknak csak annyit kell tenniük, hogy ezek közül valamelyik azonosítót előzetesen hozzárendelik a saját bankjukon keresztül a fizetési számlájukhoz.

Ezek a másodlagos számlaazonosítók egy központi adatbázisba kerülnek, ahonnan az utalást kezelő bank le tudja kérdezni a hozzájuk kapcsolt fizetési számlaszámot és erre a fizetési számlaszámra küldi az utalást. Arra azonban mindenképp figyeljünk, hogy ugyanaz a másodlagos azonosító két különböző számlaszámhoz nem rendelhető hozzá, mert csak így lesz egyértelműen megfeleltethető a másodlagos azonosító az adott fizetési számlával.

Az OTP Bank ügyfelei a mobilbank és az internetbank már korábban is ismert belföldi forint átutalásra szolgáló menüpontjaiban, vagy az OTPdirekt Electra Terminálon és az OTP eBIZ-en keresztül indíthatnak azonnali utalást.

Szerző:

OTPédia

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.07.31.
Utalj azonnal, bárhol, bármikor!
0