A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Mondd meg a neved, megmondom, ki vagy!

Publikálva – 2021.12.03. Olvasási idő – 4 perc
0

Minden szülő álma, hogy gyermeke egészséges, sikeres és gazdag legyen az életben. Azzal sincs baj, ha már a születés előtt megpróbál tenni érte. Egy tanulmány szerint a gyermek sorsát az is befolyásolja, hogy milyen nevet adnak neki a szülei.

Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha egy szülő már a gyerek névadásával is könnyebb életet remél neki az életben. Egy tanulmány szerint valóban van összefüggés valakinek a neve és a későbbi sorsa között. Legalábbis a vagyoni helyzettel kapcsolatban.

Egyes nevek viselőjét az emberek már a bemutatkozáskor gazdagnak feltételezik, mert például a családnevük közismert társadalmi helyzetre utal. Kinek ne jutna eszébe társadalmi státuszt feltételezni egy Széchenyiről, Habsburgról vagy éppen egy Rákócziról?

Sok családnév milliomosok generációit teszi közismertté, de itt most nem róluk lesz szó. A HushHush nevű luxus termékeket forgalmazó online shop felmérése ugyanis egyes keresztnevek viselői és a magasabb fizetés között is összefüggést mutatott ki.

Név és ami mögötte van

A siker és pénz felé vezető úton az első lépés, ha a szülők olyan nevet adnak a gyereknek, ami az előrehaladását a leginkább szolgálja. A név ugyanis nem pusztán identitás, hanem személyiségformáló ereje van, és azt a reményt és célokat is tükrözi, amit a szülők a gyereknek szántak.

A szülőnek ilyen helyzetben két választása lehet: olyan nevet választ, ami a statisztika szerint a milliomosok között a legelterjedtebb, vagy megnézi, hogy a név mit jelent, és olyat ad, ami vagyonnal, gazdagsággal, pénzzel kapcsolatos jelentést hordoz.

Lord, Sir

Minden kultúrában megvannak azok a nevek, amik valamilyen értelemben gazdagságot jelentenek, és nemcsak a pénzre gondolunk, hanem a lélek, az élet gazdagságára is, és az az ember, aki ezt viseli kifinomultság, előkelőség benyomását kelti.

Az angol nyelvterületen például nagyon sokat számít, hogy a királyi családban az újszülött milyen nevet kap, ami a következő években mindig népszerűvé válik az babanevek között. Az egyik legsikeresebb név például az Edward, magyarul Edvárd, Ede. És hát ki ne hajtana fejet egy ember előtt, aki királyi nevet visel, ami ráadásul azt jelenti, hogy birtok, vagyon, védelem?

VIII Edvárd.jpg

VIII. Edvárd (1894-1972), angol király, az egyetlen Edvárd, aki 326 nap uralkodás után lemondott a képen látható amerikai hölgy kezéért a trónról, elvesztve ezzel a nevének és címének kijáró birtokot, vagyont és védelmet

Magyarországon is létezik gazdag név

Akár hiszed, akár nem, a magyar nevek is hasonló módon működnek, igaz, feltűnő, hogy keresztneveink között viszonylag kevés a gazdagsággal, pénzzel összefüggő elnevezés, és ezek sem túl népszerűek. De talán e cikk hatására változni fog ez a tendencia!

A legnépszerűbb magyar férfinév jelenleg a Bence, ami győztest jelent. És persze Magyarországon valódi példákból is tudhatjuk, hogy milyen sokra viheti a győzelemre hivatott Győző, vagy egy Viktor.

Legnépszerűbb magyar keresztnevek 2020-ban
Fiú Lány
1 Bence 1457 Hanna 1511
2 Máté 1315 Anna 1199
3 Dominik 1302 Zoé 1017
4 Levente 1275 Léna 927
5 Noel 1108 Luca 899
6 Dániel 1051 Emma 851
7 Zalán 1051 Zsófia 735
8 Marcell 1036 Boglárka 703
9 Olivér 1029 Lili 681
10 Ádám 1022 Mira 666

(Forrás: magyarnevek.hu)

Légy boldog!

Nem túl gyakori név a Bódog. Boldog lehet, akit így neveznek el, hiszen boldogot, gazdagot jelent.

Újra kezd népszerűvé válni a Vajk, ez az ősi magyarnak tűnő, valójában török eredetű név szintén gazdagot jelent.

A német eredetű Ottó jelentése birtok, vagyon. Az egész világon elterjedt és Magyarországon sem túl ritka a Richárd név. Nem is véletlen a népszerűsége, hiszen hatalmast, uralkodót és erőset, illetve merészet jelent. Az Arnold sem a Schwarzenegger miatt sokat mondó, hiszen azt jelenti, hogy hatalom.

Női nevek között is előfordul a vagyonra utaló név. Bár nem túl gyakori a Bogát, de szerencsés, akit így neveznek el, hiszen a szláv eredetű név jelentése: gazdag. Vagy a Frakk sorozatból is ismert Lukrécia tetszik valakinek? “A nevet népies szófejtéssel a latin lucrum szóval szokták magyarázni, aminek a jelentése nyereség”. Tiszta nyereség, ugye? Vagy mit szól az Alízhoz, Alizhoz, aminek a jelentése: nemes, harcos, bölcs? A német eredetű Edit pedig egy komplett vagyoni portfólió: birtok, örökség, vagyon.

Szerző:

OTPédia

Forrás:

Policygen, Nameberry, Momjunction, Kidadl, Goodto, Wikipedia

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2021.12.03.
Mondd meg a neved, megmondom, ki vagy!
0