A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Milyen pénz lapult az első Mikulás zsákjában?

Publikálva – 2020.12.04. Olvasási idő – 4 perc
0

A legenda szerint Szent Miklós püspök, családi vagyonát szétosztva mentette kora elesettjeit. De vajon mekkora összegre volt ehhez szüksége, és milyen pénzzel jótékonykodott az első Mikulás?

Szent Miklós gazdag családba született, csodálták kedvességéért, nagylelkűségéért, mivel az öröklött vagyonát nemes célokra fordította. Azt mesélték róla, hogy három, prostitúcióra kényszerített lányt mentett meg úgy, hogy éjjel, titokban pénzzel teli zacskót rakott a szegény család ablakába, amiből a lányok rendes hozománnyal férjhez mehettek.

Mit hozott a Mikulás?

Felmerülhet a kérdés, vajon mi volt abban a pénzzel teli erszényben? Milyen és mennyi pénz kellett ahhoz, hogy Szent Miklós, az első Mikulás megmentse a lányokat? Ha Szent Miklós születési időpontjára és helyére tekintünk viszonylag jól meghatározható, mit rejthettek azok a pénzes zacskók. A későbbi püspök családja Diocletianus császár idején gyűjthette össze a vagyonát, aminek abban a gazdasági helyzetben a megszokottnál is komolyabb jelentősége volt. Nehéz idők jártak ugyanis ekkor. A külső támadások, az állandó polgárháborúk, a megállíthatatlan infláció az összeomlás szélére sodorták a birodalmat.

Ebben a helyzetben Diocletianus rászánta magát, hogy komoly monetáris reformokat hajtson végre. Új pénzt veretett a birodalomban. Három nemesfémen alapuló; aranyból-, ezüstből- és bronzból vert pénzrendszert alakított ki. Háromfajta bronzérme létrehozása mellett, bevezették az argentiumot, és garantálták, hogy a fizetőeszköz minimum 90%-a ezüst. Diocletianus folytatta az aranypénzek (aureus) kibocsátását is.

Ezzel azonban nem ért végét a történet. Szent Miklós kortársa, Nagy Konstantin császárnak is tovább kellett harcolnia a korabeli piac kedvezőtlen folyamataival. A folyamatos inflációs válság miatt Konstantin császár úgy döntött, hogy a stabilitás helyreállítása érdekében megreformálja a monetáris rendszert. Kr. u. 310-ben új aranyérmét bocsátott ki, solidus néven, amely a latin „szilárd” szóra utal, egyértelműen tükrözve a császár vágyát a pénz stabilizálására. A solidus az új római pénzrendszer sarokköve lett a 4. és 5. században.

Szent Miklós egy 13 századi ikonon.jpg

Szent Miklós egy 13. századi ikonon

Wikipedia

És mennyit?

A fennmaradt történet szerint Szent Miklós három lányt mentett meg a rabszolgaságtól. Valószínűleg arról volt szó, hogy a család nem tudta visszafizetni a felvett hiteleit, ezért a korabeli római hitelrendezés értelmében a férfinak a családtagjaival kellett fizetnie, akik adósrabszolgák lettek és elhurcolták őket az otthonukból.

Ha meg akarjuk határozni, mennyi és milyen pénzekre volt szüksége Szent Miklósnak a lányok kiváltására, akkor látnunk kell, hogy a korabeli rabszolgapiaci árfolyam alapján a női rabszolgák akár 10-12-szer többet értek, mint a férfiak. Ráadásul az áruk soha nem csökkent, míg a nagyobb hadjáratok után a férfi rabszolgák ára zuhanni kezdett. És akkor nem beszéltünk még a legendában említett hozományról, ami szintén komoly összeg. Úgy tűnik tehát, Miklós tényleg sokat örökölt.

Fentiek alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy Szent Miklósnak a lányok kiváltásához, vélhetően a legnagyobb értékű arany aureusokra és soldiusokra volt szüksége. És talán nem is annyira zacskó, mint kisebb (Mikulás) zsákra volt inkább szükség. Nem meglepő tehát, hogy a lányok édesapja valódi csodát és megszabadulást élhetett át az első mikulásünnep reggelén.

soldius.jpg

Nagy Konstantin arany soldiusa szinte biztosan ott lapult a Mikulástól kapott erszényben

Névtelen jótettek

Szent Miklós tettei közül mások is valóságos csodaszámba mentek. Egyszer állítólag feltámasztott három fiút, akiket egy hentes ölt meg, hogy az éhínség idején a húsukat eladja. Szent Miklós így lett többek között a gyerekek, valamint általában minden nehéz körülmények között élők védőszentje . És még számos más csoporté is, például az íjászoké, a hajósoké, a bűnbánó tolvajoké, a sörfőzőké, valamint a kereskedők és a zálogosok szentje is ő volt.

Annyira népszerű volt, hogy az ezredfordulón itáliai kereskedők a róla elnevezett templomban őrzött csontjait Myrából elrabolták és Bariba vitték, ahova százezrek zarándokoltak el miatta. Később a maradványok Velencébe kerültek. A december 6-ai időpont Szent Miklós halála napjához kapcsolódik, sokáig azt gondolták, hogy aznap házasodni, vagy üzletet kötni szerencsét hoz.

szent miklós mikulás 2.jpg
Pinterest

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.12.04.
Milyen pénz lapult az első Mikulás zsákjában?
0