A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Hogyan vált legendás pénzzé a Kossuth-bankó?

Publikálva – 2020.01.29. Olvasási idő – 3 perc
0

A forintot évtizedek óta használjuk, a pengő a hiperinfláció miatt máig emlékezetes, de legalább ennyire legendás a Kossuth-bankó is. A Kossuth-bankók az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején alig több, mint egy évig voltak forgalomban, a magyar nemzeti identitás megteremtésében mégis óriási szerepük volt.

Kossuth sem gondolta

Amikor 1848-ban, a márciusi forradalom győzelmét követően Kossuth Lajos a Batthyány-kormány pénzügyminisztere lett, szembesülnie kellett azzal az igencsak jelentős problémával, hogy szinte teljesen üres az államkassza. A helyzetet csak rontotta, hogy az Osztrák Nemzeti Bank, az ekkoriban Magyarország területén pénzkibocsátásra jogosult intézmény nem biztosított elég bankjegyet és érmét. Ezen kívül a magyarországi lakosság nem is bízott igazán az osztrák fizetőeszközben. Amikor Kossuth Lajos döntött az önálló magyar pénz kibocsátásról, aligha gondolta, hogy egyszer róla nevezik el azt.

Kossuth bankók krajcárok.jpg

Kossuth bankók és krajcárok

Szükségből lett legenda

A Kossuth-bankók sorsa és legendája jól mutatja, milyen az, amikor egy gazdasági döntés beépül a nemzeti emlékezetbe, a nemzeti identitás részévé válik. De miért lett ilyen "értékes" egy szükségből létrehozott pénz? Az önálló magyar pénzt kibocsátó jegybank igénye már a 12 pontban is szerepelt, ezért is lett az osztrákoktól való függetlenség egyik szimbóluma a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank által kibocsátott Kossuth-bankó. A bankjegyeket a kor kedvelt grafikusa, rézmetszője, Tyroler József tervezte, és a 12 pontot is kinyomtató Landerer-nyomda gépein készítették.

pesti városháza 1850.png

A Pesti Városháza 1850-ben

FSZEK, Budapest Gyűjtemény

Csupán egy évig használták

A Kossuth-bankó finom rajzolatával, színeivel, a hamisítás ellen védelmet nyújtó bankjegypapír minőségével akkoriban világszínvonalúnak számított. Mégis, csak alig több mint egy évig volt hivatalos fizetőeszköz. 1848. augusztusában került forgalomba az első magyar bankjegy 2 forintos címletben, majd jött az 1, az 5, a 10 és a 100 forintos címlet is. Nyomtattak még nagyobb, 1000 forintos címletet is, ám ezek már nem kerülhettek forgalomba. A szabadságharc végét jelentő 1849. augusztus 9-ei temesvári csata után az osztrákok mindet lefoglalták és megsemmisítették. Ez a sors várt a többi Kossuth-bankóra is.

Kossuth-bankók_égetése_Pesten_1849_októberében.jpg

Kossuth bankók égetése Pesten 1849. októberében

Wikipedia

Még az emlékét is eltörölni

A győztes osztrák hatalom mindenáron meg akarta semmisíteni a Kossuth-bankókat. Tartottak ugyanis attól, hogy újra kitör egy magyarországi forradalom, ezért nemcsak a fegyvereket igyekeztek elkobozni, hanem minden olyan tárgyi emléket is, amely a forradalomra emlékeztetett. A bankjegyek pedig nagyon is alkalmasak voltak erre a célra. A Ferenc József császár által a magyarországi "lázadás" leverésével megbízott Windisch-Grätz már 1848 végén, majd 1849 tavaszán rendelkezett a bankókról. Elrendelte, hogy minden Kossuth-féle bankjegy „megsemmisítés végett általadandó", illetve arról is döntött, hogy „a bankjegyek nem csak elkoboztatnak, hanem a birtokos még azonkívül legszigorúbban büntettetni fog.”

Alfred_Windischgrätz.jpg

Windisch-Grätz, a Kossuth bankók legádázabb ellensége

Wikipedia

Csak papír vagy sokkal több?

Alig egy évvel a kibocsátásuk után tehát a Kossuth-bankók már semmit sem értek, ám érdekes, hogy annál többet kezdtek jelenteni a magyaroknak. Még annak ellenére is, hogy előbb csak megtiltották a forradalom bankjegyeinek használatát, amelyeket ellenszolgáltatás nélkül le kellett adni, később már félévnyi börtön várt arra, aki mégis megtartotta. A beszolgáltatott papírpénzekről előbb Kossuth Lajos nevét vágták, tépték ki, majd azokat katonai őrizet mellett a nagyobb városok főterein nyilvánosan elégették. Meglehet, ez a durva fellépés is hozzájárult ahhoz, hogy a lakosság a Kossuth-bankókat a hatalom megtorlásától való félelme ellenére is megőrizte és rejtegette, mint a forradalom és szabadságharc becses emlékét, különleges ereklyéit.

Szerző:

OTPédia

Források:

Dr. Botos János történész

Katona Csaba történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.01.29.
Hogyan vált legendás pénzzé a Kossuth-bankó?
0