A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

ügyvéd, bankár, a Magyar Nemzeti Bank főtanácsosa

Madarassy-Beck Marcell

1873 - 1945

Madarassy-Beck Marcell (1873-1945) nemesként, bankvezérként 20 éven át volt Magyarország pénzügyi és gazdasági életének meghatározó szereplője. Szoros kapcsolatban állt a Rothschild családdal és 47 évig ugyanannál a banknál dolgozott.

Nem esett messze az alma...

Madarassy-Beck Marcell bankár, közgazdász családban született Budapesten 1873. február 11-én. A családi hagyományoknak megfelelően a budapesti és a berlini egyetemen tanult, és 1894-ben jogi doktori végzettséget szerzett, majd 1900-ban ügyvédi vizsgát is tett. 1895-től a család madarasi nemesi előnevet kapott, majd 1911-ben bárói rangot nyert el.

madarassy beck golf klub.png

1941-ben a svábhegyi golfklubban ebédel a bankár

Banki karrier: 47 évig egy cégnél

1897-ben az édesapja, Madarassy-Beck Nándor által vezetett bankban, a Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bankban vállalt állást, ahol 47 éven át dolgozott. Nevéhez fűződik a jelzálogosztály megszervezése, amelynek első vezetőjeként tevékenykedett. Az új osztályra azért volt szükség, mert a bank kizárólagos joggal bírt a fővárosi közraktárak üzemeltetésében, és a beraktározott áruk fedezetével záloghitelezést folytatott.

Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank épülete 1916.jpg

Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank épülete 1916 körül

Budapest-képarchívum

1903-ban a bank igazgatóságának a tagja, majd 1914-ben a pénzintézet vezérigazgatója lett. Vezetőként kezdeményezője és részese volt a kommunális beruházások finanszírozását biztosító községi kötvények kibocsátásának 1910-től. A Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank 1912-ben a Rothschild családdal szoros pénzügyi kapcsolatot épített ki, konzorciumi tag lett.

madarassy beck marcellné haláhíre.png

Madarassy Beck Marcellné haláláról beszámoló újságcikk

Koncentrációs táborba hurcolták

Madarassy-Beck Marcell fontos szerepet töltött be a 20. század elejétől a Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank pénzintézeti és vállalati érdekeltségi körének a kiépítésében. A vállalati érdekeltségi körben élelmiszeripari, malomipari, gabonakereskedelmi, papíripari és könnyűipari cégek voltak.

madarassy-beck_marcell_es_wolf_emil.jpg

Báró Madarassy-Beck Marcell bankár (szemüvegben) a kistarcsai internálótáborban

1924-től 20 éven át, Magyarország német megszállásáig, 1944. március 19-ig a Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank elnökeként dolgozott. A Magyar Nemzeti Bankban évtizedeken keresztül főtanácsos, az ország pénzügyi, gazdasági élete irányításának tevékeny részese volt. Az ország német megszállását követően a zsidó származású bárót a Gestapo elhurcolta, a kistarcsai internáló táborba, majd a mauthauseni koncentrációs táborba került, ahol 1945. január 23-án hunyt el.

4319352_00732_mormon.jpg

Madarassy Beck Marcell gyászjelentése

OSZK

Szerző:

OTPédia

Források:

Dr. Botos János, történész

Tartalom hivatkozása

OTPédia (2020): Madarassy-Beck Marcell, http://www.otpedia.hu/lexikon/arckepek/madarassy-beck-marcell_2/ Másolás mostani dátummal

Madarassy-Beck Marcell
0