A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

tőzsdei és bankszakember, az IBUSZ alapítója

Krausz Simon

1876 - 1938

Krausz Simon (1876-1938) a dualizmus és a két világháború közötti időszak egyik legismertebb, "bohém bankára" volt, akit vakmerő ügyletei miatt a pesti tőzsde Napóleonjának is nevezték, irigyei pedig szerencselovagnak tartották.

Krausz Simon egy szénüzlet-tulajdonos fiaként született Budapesten 1876. június 11-én. Elvégezte a Budapesti Kereskedelmi Akadémiát, majd Bettelheim Mórral közösen 1900-ban megalapította a negyedszázadon keresztül működő magánbankházukat.

Vakmerő húzásokkal gazdagodott

Vagyonát viszonylag fiatalon, a harmincas éveire megalapozta, gyakran vakmerő tőzsdei ügyletekkel. Rendkívül merész, kockázatos, hazardírozó tőzsdei üzletkötései révén híressé és hírhedtté vált. Többször is előfordult, hogy pár nap alatt meggazdagodott, vagy éppen elszegényedett.

Élete során négyszer ment csődbe, de ebből háromszor talpra állt. Szívesen és gyakran vett részt vállalatok alapításában, így lett 1912-ben a Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára egyik létrehozója, és ezzel egy új gyógyszergyártási irány, a kémiai vegyületekre épülő gyógyszergyártás egyik hazai megalapozója.

krausz györgy krausz simon festmény.png

Krausz György, nagyapja, Simon festményével

Bikaviadalokat rendezett a Városligetben

A nevéhez fűződik egy igazán különleges vállalkozás is. 1904-ben úgy gondolta, vonzó turisztikai látványosság lenne bikaviadalokat rendezni a fejlődő Városligetben, ezért az állatkerti tó körül három szintes, villanyvilágításos arénát építettek, ám a vállalkozás nem aratott sikert, néhány előadás után csődbe ment.

A Cuadrilla bevonulása az Állatkerti bikaviadalon 1904-ben.png

A Cuadrilla bevonulása az állatkerti bikaviadalon 1904-ben

Megalapította az IBUSZ-t

Krausz Simon az elsők között ismerte fel az idegenforgalom jelentőségét, önálló üzletággá fejlődését. Tulajdonosa lett a budapesti fogaskerekűnek, egy balatoni jachtépítő cégnek, illetve szállodát építtetett a Tátrában. Egyik alapítója, és 1916-tól egy évtizeden keresztül elnöke volt az Idegenforgalmi, Beszerzési, Utazási és Szállítási Rt.-nek (IBUSZ).

tőzsde vicces jelenet.jpg

Krausz Simon élete elválaszthatatlan volt az értéktőzsdétől, és az ezen az 1914-ben készült felvételen látható korabeli brókerektől

Budapest-képarchívum

Sokoldalú tehetség

Tehetségét nemcsak a tőzsdén, hanem a bankszektorban is kamatoztatta. 1913-tól négy éven keresztül az Angol-Magyar Bank - majd Magyar Bank és Kereskedelmi Rt. - vezérigazgatója, 1918-tól 1923-ig elnöke, 1929-től haláláig a Magyar Bankárok Egyesületének az elnöke volt. Bankári tevékenysége mellett gazdasági szervezetekben is fontos tisztségeket töltött be. Igazgatósági taggá választották a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségében, és a Budapesti Közúti Vaspálya Társaságban is .

Még életében, 1937-ben megjelent emlékiratában (Egy magyar bankár élettörténete) hiteles képet festett a budapesti tőzsde, a magyar bankszakma akkori viszonyairól. Tőzsdei és bankári tevékenysége az 1920-as évektől a megváltozott pénzügyi keretekhez egyre nehezebben alkalmazkodott, tőzsdei akciói is mind kevesebb sikert hoztak. Így lassan-lassan kiszorult a magyar pénzügyi élet első vonalából. Budapesten hunyt el 1938. augusztus 18-án.

Szerző:

OTPédia

Források:

Dr. Botos János történész

Tartalom hivatkozása

OTPédia (2020): Krausz Simon, http://www.otpedia.hu/lexikon/arckepek/krausz-simon_2/ Másolás mostani dátummal

Krausz Simon
0