A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

hivatalnok, ügyvezető igazgató, csekk specialista

Hank Olivér

1868 - 1938

Az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjteményében található három, a Magyar Királyi Postatakarékpénztárba szánt, kézzel írt álláskérelem. Honlapunkon, a korabeli karrierút feltérképezése mellett, a korabeli napilapok és hivatalos közlönyök segítségével igyekeztünk a végére járni, hogy kik lehettek a szerzői a múlt századfordulón kelt leveleknek? Hova vezetett az útjuk, mi lett a sorsuk ezeknek a szépreményű fiatalembereknek?

Az szász evangélikus lelkész ősökkel büszkélkedhető Hank Olivér 1868-ban született Erdélyben, Nagyszebenben. A fiatalember pályaválasztásában minden bizonnyal a családi hagyomány is közrejátszott, Olivér édesapja, Hank József a helyi királyi adó és vámhivatalban dolgozott tisztként. Az álláskérelemben említett dévai főreáliskolában is híven őrizték Olivér emlékét, aki tanulmányi eredményei alapján ösztöndíjban részesült. Az Erdélyből Budapestre költöző fiatalember nem feledkezett meg az alma materről, a postatakarékpénztár alkalmazottjaként szívesen visszajárt Dévára az érettségi találkozók kedvéért, és az iskolát már segédjegyzőként is folyamatosan támogatta anyagilag.

Hank Olivér 2.jpg

Hank Olivér 1894-ben elnyerte a hőn áhított állást, innentől számítva kerek harminc év kellett, mire felért a csúcsra, a csekk üzleti levelezési osztály felépítése után 1924-ben Horthy Miklós a postatakarékpénztár ügyvezető igazgatójává nevezte ki. Ez a harminc év nemcsak szakmailag és történelmileg volt nehéz. Hank Olivér első felesége Weinhold Ida a Tabáni Kisdedóvó Egyletben óvónőként dolgozott, de valamilyen betegség vagy baleset miatt a vallás- és közoktatási miniszter 1897-ben munkaképtelennek találta, és részére évi 160 Ft nyugdíjat állapított meg. Bár a rákövetkező évben egészséges kisfiút hozott a világra, a fiatalasszony 1901-ben, 34 éves korában elhunyt, hátrahagyva az akkor 3 éves Olivér Károlyt.

Balatonalmádi_1940,_Postás_Üdülő._Fortepan_6098.jpg

Az 1936-ban átadott Postatakarékpénztári Tisztviselők Üdülőotthona. Az építkezéshez létrehozott részvénytársaságban Hank Olivér, Miskolczy Gusztávval együtt elnökségi tag volt

Idősebb Hank Olivér újraházasodott, de több gyermeke már nem született. Az 1932-es, saját kérésére történt nyugdíjazása után a köztiszteletben álló hivatalnok a KANSZ-ban (Közszolgálati Alkalmazottak Nemzeti Szövetségében) vezetett le, ahol igyekezett érvényt szerezni a közalkalmazotti bérek és a családi pótlék emelési igényének. A postatakarékpénztár nyugalmazott ügyvezető igazgatóját 70 éves korában, 1938. május 23-án érte utol a halál Budapesten, Várfok utcai lakásában. Fia, Hank Olivér Károly (1889-1961) fiatalon elhagyta az atyai házat, a mezőgazdasági mérnöki pályát választotta. 1942-ben doktorált a Pázmány Péter Egyetemen, 1952-ben pedig a Magyar Tudományos Akadémián kandidátust szerzett, illetve a Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara ikonikus alakjaként növény és talajvédelemmel foglalkozott. Emlékét Szarvason mellszobor őrzi. Idősebb Hank Olivérről nem maradt fenn fénykép, csak fiáról, így ezzel a fotóval tisztelgünk a család előtt.

Hank Olivér.jpg

Szerző:

OTPédia

Források:

Korabeli Közlönyök, újságok: Arcanum, OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény

Tartalom hivatkozása

OTPédia (2020): Hank Olivér, http://www.otpedia.hu/lexikon/arckepek/hank-oliver/ Másolás mostani dátummal

Hank Olivér
0