A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Így döntenék romba a hangyák a világgazdaságot

Publikálva – 2020.01.29. Olvasási idő – 3 perc
0

"Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!" – bizonyára mindenki jól ismeri a sokat emlegetett mondást. De ha mindenki szigorúan ehhez tartaná magát, alighanem összedőlne az egész gazdasági rendszer. Nem lehet mindenki egész életében gyűjtögető hangya, néha elkerülhetetlenül tücskök vagyunk, és ez így van jól. Elmagyarázzuk, miért.

Örök kérdés, hogy vajon takarékoskodni érdemesebb-e vagy hitelből finanszírozni olyan kiadásokat, amelyekre a jövedelmünkből akkor éppen nem telik. A köznyelv, a mesék világa, a szokások mintha mindig az előbbi mellett tennék le a voksot. "Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!" – azaz ne költs többet a jövedelmednél. A tücsök és a hangya példája – jobban jársz, ha gyűjtögetsz, mert akkor marad a nehéz időkre is. Szinte mindenki kap gyerekkorában egy perselyt, hogy félre tudja tenni a zsebpénzét egy nagyobb értékű dologra, mondjuk egy biciklire, ahelyett hogy az egészet csokoládéra vagy mozijegyre szórná el.

légy szorgalmas és takarékos.jpg

Légy szorgalmas és takarékos! - tanít a régi persely

Nem lehet mindenki hangya

A közgazdaságtan azonban egy kicsit más megvilágításba helyezi a dolgokat. Érdemes belátni, hogy nem takarékoskodhat mindenki egyszerre. Ha valaki megtakarít, akkor lennie kell olyannak is, aki ugyanakkor hitelt vesz fel. De hogy is van ez?

Tegyük fel, hogy a gazdaságban 100 egység jövedelem keletkezik, méghozzá úgy, hogy a gazdasági szereplők áruikat és szolgáltatásaikat értékesítik a vevőknek. A költekezők kiadása az értékesítők bevétele lesz.

Így a kiadások és a bevételek a gazdaság egészének szintjén éppen megegyeznek egymással. Egyéni szinten persze eltérhetnek egymástól, azaz lehetnek olyanok, akik kevesebbet költenek a bevételüknél, és olyanok is, akik többet, de mindenki egyszerre nem takarékoskodhat.

1. szereplő 2. szereplő 3. szereplő ÖSSZESEN
BEVÉTEL 30 30 40 100
KIADÁS 20 20 60 100

Egy ilyen helyzetet mutat be a fenti táblázat. Az 1. és a 2. szereplőnek 10-10 egység többlete van, mert ennyivel nagyobb a bevételük a kiadásuknál. A 3. szereplőnek 20 egység hiánya van. Ha az első szereplő elkölt még 5 egységet, vásárol valamit a 3. szereplőtől, akkor az ő többlete 5-re csökken, a 3. hiánya pedig 15-re. De akárhogy is rakosgatjuk a kiadásokat és a bevételeket, nem lehet elérni, hogy mindenkinek többlete legyen.

Amikor nincs, akkor kell legjobban

A fenti gondolatmenet arra világít rá, hogy egy adott időszakban szükségszerűen vannak olyanok, akik takarékoskodnak, és olyanok, akik tovább nyújtózkodnak a takarójuknál, azaz hitelt vesznek fel. A hitelfelvétel mellett szól az a tény, hogy a jövedelmünk mennyisége az idő előrehaladtával nem egyenletes. Általában amíg nem kerülünk ki az iskolapadból, nincs jövedelmünk. Amikor a munkaerőpiacra lépünk, kezdetben kevesebbet keresünk, majd ha minden jól megy, előléptetnek és ezzel együtt a jövedelmünk is egyre nő.

A legtöbbet a nyugdíjba vonulás előtt keressük, majd jövedelmünk jelentősen lecsökken.

A kiadásaink mennyisége pont fordítva működik. A húszas éveinkben általában a tanulmányainkat kell finanszíroznunk, majd harmincasként jöhet a lakásvásárlás, autó, családalapítás. Az ötvenes éveinkre a gyerekeink „kirepülnek”, és nincs szükségünk nagyobb lakásra, pedig a bevételeink ekkor tetőzik, így elvileg már fedezhetnék ezeket a kiadásokat. Idősebb korunkra a kiadásaink ismét jelentősen megugranak, hiszen egyre többet költünk egészségünk megőrzésére.

ezüst persely.jpg

Ha jómódban élünk, a persely is díszesebb

Kényes körforgás, szabályokkal

Az egyéni kiadásaink és bevételeink mennyisége tehát éppen ellentétesen hullámzik, azaz nem akkor van a legtöbb pénzünk, amikor a leginkább szükségünk lenne rá. Mindez indokolttá teszi a hosszú lejáratú hitelek felvételét – diákhitel, lakáshitel – és ezzel egy időben a nyugdíjas évekre való felkészülést, azaz az öngondoskodást.

Egyszerre vagyunk tehát tücskök és hangyák, mivel bevételeink és kiadásaink mértéke nem egy időben tetőzik.

A pénzügyi intézményrendszer szereplői összekapcsolják egymással a hitelfelvevőket és a megtakarítókat, így végső soron a hangyák finanszírozzák a tücsköket, hogy aztán később, amikor a hangyákból tücskök lesznek, ők kapjanak finanszírozást az újabb generációs hangyáktól.

Ez egy igen kényes körforgás. Nem véletlen, hogy a bankok, biztosítók, nyugdíjalapok tevékenységét, szolgáltatásaikat külön törvények és intézmények szabályozzák minden országban. A pénzügyi felügyeleti szerveknek, a betét- és befektetővédelmi alapoknak az a feladata, hogy a hitelfelvevők tisztességes feltételek mellett kapjanak finanszírozást, a megtakarítók pedig visszakaphassák a pénzüket, amikor szükségük van rá.

Szerző:

OTPédia

Források:

Dr. Kürthy Gábor közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője, docens

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.01.29.
Így döntenék romba a hangyák a világgazdaságot
0