A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Lehet, hogy ott lapul egy Trabant a fiókod mélyén?

Publikálva – 2020.01.29. Olvasási idő – 7 perc
0

Sok extrém eset előfordul több évtized alatt egy sorsolásos játékban. Van aki, többször is nyer, és van, ahol a házastársak együtt és külön is szerencsések. Viszont van olyan is, aki soha nem veszi át a nyereményét, vagy kivár 30 évet, és akkor csap le rá. Különleges sztorik az autót érő betétkönyvekről.

Kezdjük a számokkal

Abban a történelmi időszakban, amikor az autó beszerzése nemcsak extrém anyagi kihívás, de hosszú és kínkeserves kálvária is volt, a gépkocsinyeremény-betétkönyv maga volt a csoda. Bár elvileg volt választási lehetőség, valójában 1961 és 1990 között a betétkönyv a motorizációról szólt, vagyis a nyertesek túlnyomó többségének esze ágában sem volt a pénzt választani az autóval szemben.

A rendszerváltozásig a játékban összesen 78 673 darab személyautót sorsoltak ki. A nyertesek 85%-a a gépkocsit választotta, és csak 13%-uk kérte pénzben az autó árát. Vagyis meglepő módon a nyertesek 2%-a eltűnt: volt 1410 autó, amelyért soha senki nem jelentkezett. Ezek a nyeremények - igaz már csak készpénz formájában - ma is, vagyis generációk óta várják, hogy jelentkezzen valaki értük.

gepkocsinyeremény kecskemét trabant.jpg

Az 1965-ös kecskeméti sorsolás fő attrakciója, egy Trabant.

Aki akár taxitársaságot is indíthatott volna

A játék történetében voltak igazán szorgalmas nyertes típusok is. Valaki pár év alatt különböző betétkönyvekkel egy kisebb flottát, összesen öt autót nyert a sorsolásokon. Az említett ötszörös nyertes mindeközben négyszer házasodott, vagyis a szerelemben már nem volt ennyire szerencsés.

Megtörtént az is, hogy házastársak együtt érkeztek a nyereményautóért, de külön távoztak. Szerencsére nem a harag állt közéjük, hanem a szerencsés tény, hogy mindkettőjük szelvénye nyert a sorsoláson.

gepkocsinyeremény átvétel.jpg

A szocialista hétköznapokban kevés boldogabb pillanat volt, mint ez

De tényleg, ki nem veszi át?

A gépkocsinyeremény-sorsolással egyidős a nyereményét át nem vevő nyertes rejtélye. Mi történhetett? Elveszett, elfelejtődött, elkeveredett? De hogyan lehetséges ez? 1965-ben fordult elő először, hogy valaki nem vette át a nyereményét, egy Wartburgot.

Az át nem vett nyeremények kategórián belül is voltak extrém esetek. Egy titokzatos betéttulajdonos kétszer is nyert, 11 év különbséggel, és ahelyett, hogy a második esetben lecserélte volna korábbi nyereményautóját, egyiket sem vette át, így vélhetőleg egész életét tömegközlekedve töltötte.

gépkocsinyeremény-betétkönyv.jpg

Egy nyertes gépkocsinyeremény-betétkönyv - egy Lada Samarát ért

Akadtak olyanok is, akik valamilyen váratlan esemény hatására szembesülnek az elfeledett nyereménnyel. Így járt az az örökös, aki 2007-ben, a családi hagyatékban turkálva egy könyvbe csúsztatva talált néhány betétkönyvet. Hősünk rövid kutatás után megtudta, az egyik autót ér.

A mesebeli történetben az örömbe némi bosszúság is vegyült, hiszen a szintén egy Wasrtburgot érő betétkönyvet 1975. november 26-án sorsolták ki, és az autó helyett választható pénznyeremény, a 74300 Ft a 2000-es években már nem teljesen ugyanazt érte, mint 32 évvel azelőtt.

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.01.29.
Lehet, hogy ott lapul egy Trabant a fiókod mélyén?
0