A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Sima, 3D-s, illatos, vagy akár bőrhatású

Publikálva – 2020.01.29. Olvasási idő – 7 perc
0

A bankkártyák mára vizuális kultúránk részévé váltak. De vajon hogyan dől el, miként nézzen ki egy bankkártya? Milyen formai követelmények, adott esetben művészeti alapelvek, üzleti célok, filozófiák mentén születik meg egy bankkártya designja?

Művészi tervezés és design

Az OTP Banknál a bankkártyák esetében elvárás, hogy használati tárgyként egyben élményt is adjanak az embereknek, és közvetítsék a márka által meghatározott életérzést. Ebben pedig központi szerepe van a külső megjelenésnek és a grafikai arculatnak.

Kezdetektől fogva az OTP Bank nagy alkotói szabadságot és kibontakozási lehetőséget biztosít a kártyatervezés során, hiszen csakis egyedi grafikai tervezéssel válhat egy személytelen plasztiklap vonzó, személyes tárggyá. Ezzel együtt persze igazodni kell a műfaj sajátosságaihoz. Az alkalmazott művészetben vannak olyan irányelvek, amelyeket be kell tartani.

Figyelembe kell például venni, hogy egy viszonylag kis méretű plasztiklapra kell alkotni, amelynek ráadásul használati funkciója is van, de a célcsoport tulajdonságai és elvárásai éppúgy nem mellőzhetők, mint az adott kártyatípus – mint pénzügyi termék – mögött álló filozófia.

bankkártyák 1990-es évek.jpg

OTP Bankkártyák a 1990-es években

Hogyan készül a bankkártya?

A bankkártya egy rendkívül összetett, kis méretű azonosító eszköz, amely sokféle funkcióval bír. Ma már a bankkártyák külseje, tapintása is egyre nagyobb szerepet kap a presztízs kialakításában, ezt a gyártás- és nyomdatechnológia folyamatos változása, fejlődése is támogatja. A többrétegű, PVC-alapú műanyag lapocska elő- és hátlapjára szöveget, számokat és grafikát nyomtatnak, valamint adathordozókat, biztonsági elemeket helyeznek el.

A hátlapon található a vas-oxid felületű mágnescsík, ami a kártyával és a kártya birtokosával kapcsolatos adatokat tárolja. Bár a mágnescsíkos kártyákkal szemben egyre nagyobb szerepet kapnak a chippel ellátott kártyák, a mágnescsík még továbbra is kötelező eleme a bankkártyának. Kevéssé ismert elemek a hamisítást megnehezítő hologramok, valamint a szabad szemmel nem, csak UV-lámpa alatt látható rejtett betűk és számok, amelyek szintén a hamisítás ellen védenek.

otp bankkártyák a 2000-es évekből.jpg

OTP bankkártyák a 2000-es évekből

Fémes, térhatású és illatos kártyák

Az elmúlt években a kártyák külső megjelenése egyre fontosabbá vált. Ennek érdekében a gyártók újabb és újabb gyártás- és nyomdatechnológiákat alkalmaznak a bankkártyák elkészítésekor, ezek még igényesebb esztétikai megjelenést, még attraktívabb külsőt eredményeznek.

visa csokoládé bankkártya.png

Néha a bankkártya is lehet laza

Megjelentek például az átlátszó plasztikra készült kártyák, amelyek részben vagy egészben színes, átlátszó üvegablak-hatású megoldásokkal teszik egyedibbé, izgalmasabbá a kártyák külsejét. Ha pedig fémfóliát laminálunk a nyers plasztikra, egészen fémes csillogású lesz a kártya felülete. Ma már akár térbeliséget is adhatunk a bankkártyán megjelenő grafikának: az átlátszó plasztik hátoldalára a kép háttérelemeit, az előoldalra pedig a kép előterében lévő formákat nyomtatják. Így az egymástól térben eltávolított designelemek térbeliség illúzióját keltik. Szintén egyedi bankkártyák készíthetők, ha a plasztikra olyan nyomtatható bevonatot helyeznek, ami dörzsölésre illatot áraszt – így például egy narancsot ábrázoló bankkártya akár narancsillatú is lehet. De léteznek tapintásra változó felületek is, így egy sima felületű kártya akár a krokodil bőréhez hasonló tapintásúvá is átalakulhat.

dubai ékkő berakásos bankkártya.png

Dubaiban a bankkártya is drágakő-berakásos

A gyártási eljárások egyre extrémebb megoldásokkal gazdagítják a bankkártyák külsejét: ma már például sötétben világító vagy a kezünk melegére változó színű festékekkel is díszíthetjük a plasztikkártyákat, de kerülhet rájuk akár ékkő-berakás is. A gyártástechnológia fejlődésével együtt új megoldásokat alkalmazhatnak a kártyatest anyagában is: megjelentek a fémből készült vagy az igencsak ellenálló kerámiakártyák, melyek súlyuknál fogva is sajátos élményt nyújtanak használóiknak.

Szerző:

OTPédia

Források:

OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.01.29.
Sima, 3D-s, illatos, vagy akár bőrhatású
0