A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Fizetés egy érintéssel

Publikálva – 2020.01.29. Olvasási idő – 3 perc
0

Készpénz, bankkártya, mobilfizetés – ezek a fizetés legutóbbi evolúciós lépcsői. Egyelőre mindhárom eszközt használjuk, de a készpénz évszázados egyeduralma lassan kezd megtörni. Sőt, sokaknak már a bankkártya is ódivatú dolognak tűnik a mobilfizetés mellett. Nem véletlenül, hiszen utóbbinak számos előnye van..

A mobilfizetés kézenfekvő megoldás, hiszen az okostelefonunkat jellemzően mindig magunknál tartjuk, és inkább tesszük be elindulás előtt a zsebünkbe, mint egy komplett pénztárcát tokkal, vonóval. Ahhoz azonban, hogy fizethessünk a mobilunkkal, elektronikus fizetésre képes ún. NFC (Near Field Communications) chippel ellátott készülékre van szükségünk. Jó hír, hogy ennek megléte manapság már nem ritka, de egy belépőszintű vagy régebbi készülékből azért még hiányozhat. Lényegében maga az NFC chip teszi alkalmassá a mobiltelefonunkat arra, hogy kommunikáljon a banki terminállal.

Az NFC mellett szükségünk van egy elektronikus fizetést lehetővé tevő alkalmazásra is , ami biztosítja a fizetési adatok felhő alapú kezelését. Ez persze azt is jelenti, hogy kikapcsolt állapotban nem tudunk fizetni a készülékkel, hiszen maga a mobiltelefon nem tartalmaz banki chipet, mint egy hagyományos bankkártya. Jó tudni továbbá, hogy az érintéses mobilfizetéshez bizonyos időközönként aktív internetkapcsolatra is szükségünk van.

mobil fizetés telefon.jpg
Shutterstock via PuzzlePix

Biztonság

Sokunk rémálma, hogy elhagyjuk a pénztárcánkat, benne a készpénzünkkel, bankkártyánkkal, személyes iratokkal. Elszörnyedve gondolunk bele, mi lesz becses tárcánkkal, ha az kevésbé jó szándékú emberek kezébe kerül. A mobilfizetés több plusz biztonsági intézkedést is alkalmaz a hagyományos bankkártyákkal szemben - például nem tárolja vagy küldi tovább a bankkártyánk adatait. A bankkártya regisztrációja, illetve a kártyát kibocsátó bank jóváhagyása után az alkalmazások ún. tokeneket használnak az adatok tárolása helyett, és egyszer használatos biztonsági kódokkal végzik el a fizetéseket. Ez növeli tovább a biztonságukat.

Simple fizetés.jpg

Ilyen egyszerű...

A mai mobilkészülékek jó része már rendelkezik valamilyen biometrikus azonosítási funkcióval is, ami az ujjlenyomatunk, vagy akár arcunk és szemünk sajátosságait is képes felismerni. Ezek pedig olyan személyes jegyeink, amelyeket nem lehet olyan könnyedén lemásolni, így a kevésbé becsületes megtalálók nem tudnak visszaélni az NFC-s fizetésre regisztrált kártyákkal. Attól sem kell tartanunk, hogy valaki meglátja a kártyaszámunkat a boltban, vagy a fizetés során kifürkészi a PIN-kódunkat, ugyanis a mobilfizetés során egyáltalán nem látszanak a bankkártyánk adatai. Miután a telefon elkérte az ujjlenyomatunkat, vagy azonosította az arcunkat, csak a terminálhoz kell tartanunk a készüléket, és meg is történik a fizetés.

A mobilfizetés a ma elérhető legkorszerűbb, biztonságos fizetési forma, és ahogyan egyre több szolgáltatás társul hozzá, egyszer talán át is veheti a klasszikus bankkártyák szerepét.

Szerző:

OTPédia

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.01.29.
Fizetés egy érintéssel
0